Kao i svakog 11. u mjesecu tako su i danas po kišovitom vremenu majke i žene Srebrenice i Podrinja održale u Tuzli mirni mimohod u spomen na žrtve genocida nad Bošnjacima koji su počinili pripadnici Vojske i MUP-a RS u julu 1995. godine..

– Još jedna nova godina se bliži, a mi skoro svaki dan čujemo da je neka od majki umrla, a da nije pronašla kosti svog djeteta. Prošlo je 27 godina od genocida, mijenjaju se tužioci i sudije, ali pravde nema. Pa imamo slučajeve gdje se sudski procesi odugovlače, kao predmet ratnih zločina u Vlasenici – kaže Nura Begović, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice“.

Majke su užasnute spoznajom da se 27 godina nakon genocida i dalje skrivaju mjesta masovnih stratišta. Oni koji znaju gdje su masovna stratišta, oni koji su učestvovali u egzekucijama, slobodno se šetaju Bosnom i Hercegovinom.

– Ako bi neko i bio procesuiran događa se da pobjegne u Srbiju i opet nema pravde – kaže Begović.

Majke i žene Srebrenice i Podrinja svakog 11. u mjesecu će upozoravati na pomenute činjenice i, kako ističu, nikada neće odustati od borbe za istinu i pravdu.

Podršku majkama i ženama ubijenih Bošnjaka i preživjelim žrtvama genocida dali su tuzlanski imami Seid-ef. Mujagić, Rešid-ef. Mehanović i Muhamed-ef. Mehanović, te džematlije džemata Miladije, Mihatovići i Milešići.

Koordinatorice Odjela za brak i porodicu medžlisa sa područja Muftijstva tuzlanskog su bile dio ovog mimohoda.

U Čaršijskoj džamiji pred duše šehida Srebrenice, Podrinja i naše domovine predate su tri hatme koje su učili pomenuti tuzlanski džemati, učenice Behram-begove medrese i džematlije Medžlisa IZ Gračanica.