Omladinski krug Medžlisa Islamske zajednice Tuzla je osnovan 1993. godine i njegov naziv tada je bio Muslimanski omladinski savez. U to vrijeme druženja za mlade održavala su se u zgradi Jupiter, i od tada Omladinski krug počinje da egzistira na području grada Tuzle. Već  1994. godine prelazi u mekteb Mejdanske džamije, gdje pomaže rekostrukciju mekteba. Članovi Omladinskog kruga su bili momci i djevojke, koji su danas uspješni i ugledni građani naše domovine i dijaspore.

Omladinski krug je mnogima bio podsticaj da počnu sa prakticiranjem vjere Islama, kao i poštivanja vjerskih principa koje ona nalaže. Omladinski krug Medžlisa Islamske zajednice promoviše islamske principe, kao i principe lijepog ponašanja. Za cilj ima da se u lijepom ambijentu omladina okupi u ime Allaha, i da se bavi promocijom zdravog okruženja zasnovanog na vjeri Islamu. Svako druženje počinje sa učenjem Kur'ana i spominjanjem našeg poslanika Muhammeda s.a.v.s.

Redovne aktivnosti koje Omladinski krug realizuje su humanitarne akcije i druženje s omladinom iz okolnih džemata i medžlisa.

Omladinski krug organizuje i ekskurzije, pa su tako njegovi članovi posjetili Mostar, Dubrovnik, Jahorinu, Sarajevo, Tešanj, Novi Pazar i druge gradove.

Druženje u zimskom periodu se održava nakon jacije namaza, a u ljetnom periodu nakon akšam namaza. U mjesecu Ramazanu svakog utorka organizuju se iftare za članove Omladinskog kruga.

Jedna od redovnih aktivnosti su i predavanja uglednih alima kao i Tuzlanskih imama. U utorak 27. februara predavanje je na druženju Omladinskog kruga održao hafiza Abdullah Kapo, koordinator za rad s mladima Muftijstva tuzlanskog.