Džemat KOC Tušanj-Slatina organizirao je redovno mjesečno omladinsko predavanje. Gost predavač u četvrtak 4. februara bio je mr. Aljo ef. Cikotić, koji je govorio o putevima koji vode ka istinskoj sreći.

Prije samoga predavanja imam KOC Tušanj-Slatina hafiz Saudin ef. Gobeljić, kazao je da ga raduje što je ovaj tuzlanski džemat ugostio efendiju Cikotića koji se dokazao svojim postupcima i radom sa omladinom.

Mr. Aljo ef. Cikotić kazao je u svome uvodu da svakodnevno moramo promišljati o putevima koji nas vode ka sreći.

– Moramo biti svjesni da vrijeme na dunjaluku prolazi. Na dunjaluku svi žele sreću. Samo je pitanje da li su krenuli adekavatnim putem. Čovjek je stvoren da se trudi. Niko od nas nije mogao izabrati mjesto gdje će se roditi, niti kako će se zvati. Postoje određene stvari koje ne biramo – smatra Cikotić.

Izabrati način života

Cikotić je posebno naglasio da čovjek ima slobodu da izabere kakvim će načinom proživjeti svoj dunjalučki život i na koji način će živjeti.

– Biramo ko će nam biti bliski prijatelji, biramo svoga bračnog partnera i mnoge druge stvari. Na taj način sebi biramo sreću ili nesreću. Svakim danom smo bliži datumu preseljenja na ahiret. To je dovoljan razlog da u imanu budemo jači i čvršći – kazao ie Cikotić.

Suština sreće

On je dodao da  ako čovjek misli da je nesrećan neka pogleda one koji su bolesni i one koji su u invalidskim kolicima ili teško bolesti, da bi mogao razumjeti koliko je sretan.

– Ako smo zdravi i ako živimo u slobodi i imamo dovoljno hrane onda smo sretni. Trebamo Allahu zahvaljivati na tome. Suština sreće je da svoje vrijeme raspodjelimo prema Allahu, svome tijelu i prema porodici. Ako napravimo ovaj balans onda ćemo pronaći sreću. Sreću ćemo pronaći kada nekome pomognemo i učinimo neko dobročinstvo – zaključio je Cikotić.

{gallery}0902160{/gallery}

Džanan Ribić