Osamnaesta godišnjica od prve dženaze u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari obilježena je u srijedu 31. marta 2021. godine.

Obilježavanju godišnjice su prisustvovale majke, članovi porodica žrtava i preživjele žrtave Genocida, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Dževad Mahmutović, direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić, glavni imam MIZ Srebrenica Damir-ef. Peštalić, predsjednik MIZ Srebrenica Faruk-ef. Hasanović i predstavnici incijative “Moja adresa Srebrenica“.

U ime Memorijalnog centra prisutnima se obrato predsjedavajući Upravnog odbora Ševket Hafizović, koji je podsjetio da je prva dženaza na Šehitlucima Memorijalnog centra u Potočarima obavljena 31. marta 2003. godine i tada je ukopano 600 žrtava Genocida. Istakao je da se Genocid desio planski, da su ga zločinci pokušali prikriti, o čemu svjedoči veliki broj primarnih i sekundarnih grobnica, te da se istina o dešavanjima iz jula 1995. godine mora čuvati i širiti.

Obilježavanje je obavljeno uz poštivanje svih epidemioloških mjera zaštite zdravlja ljudi.

(Fotografija:avaz.ba)