Vjeroučitelji s područja Tuzlanskog kantona, a uz svesrdnu podršku i pomoć Muftijstva tuzlanskog, u subotu 30. aprila 2022. godine, podijelili su 5.400 bajramskih paketića za svu bošnjačku djecu u osnovnim školama u Podrinju (Vlasenica, Srebrenica, Zvornik, Bratunac, Janja, Bijeljina) te u Posavini (Bosanski Šamac, Orašje, Odžak, Modriča) i tako ih obradovali i uljepšali im nadolazeće bajramske dane.

Dio paketića podijeljen je i djeci u povratničkim mjestima u Koraju, Osmacima te Emmausovom internatu u Potočarima.

Paketiće su, uz podršku svojih vjeroučitelja i ostalih nastavnika, pripremili učenici osnovnih i srednjih škola s područja Tuzlanskog kantona.

– Ponosni smo što su naši vjeroučitelji, učenici i kolege nastavnici i profesori u osnovnim i srednjim škola Tuzlanskog kantona realizirali akciju prikupljanja bajramskih paketića za svoje vršnjake, učenike Bošnjake u osnovnim školama, ali i predškolsku djecu u medžlisima Muftijstva tuzlanskog u Podrinju i Posavini. Aktivnosti vjeroučitelja i učenika, uistinu predstavljaju „odgojno dobro“, imajući u vidu plemenitu namjeru, uložen trud i spremnost na solidarnost – kazao je dr. Mensur Husić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog.

To su univerzalni etički principi, ističe dr. Husić, principi kojima nas uči naš dini islam. Mnogo je truda uloženo da se osigura 5400 bajramskih paketića.

– Koristim se ovom prilikom da se u ime Muftijstva tuzlanskog zahvalim svim vjeroučiteljima, učenicima, svim nastavnicima koji su učestvovali u akciji i na bilo koji način doprinijeli njenoj uspješnoj realizaciji. Zahvaljujem se predsjednicima aktiva vjeroučitelja koji su koordinirali akcijom na području medžlisa/gradova/općina. Posebno bih se zahvalio mr. Alemu Dediću, vjeroučitelju koji je koordinirao akcijom na razini svih aktiva, pratio tok njene realizacije i zajedno sa svojim kolegama neposredno se uključivao u njihovu realizaciju – naglasio je dr. Husić.

Podrška i povezivanje

Ovo je primjer humanosti na djelu vjeroučitelja i učenika osnovnih i srednjih škola Muftijstva tuzlanskog.

– Iako je prvi plan bio pripremiti i podijeliti 1600 paketića, bili smo iznenađeni kada su paketići počeli pristizati. Zahvaljujući velikom odzivu djece, angažmanu naših vjeroučitelja i kolega uspjeli smo obradovati svu bošnjačku djecu osnovce u Podrinju i dobrom dijelu Posavine. Željeli smo ovom akcijom pokazati da smo jedno i širiti ljubav, solidarnost među našom djecom. Oni su to odlično prepoznali i zato je rezultat bio ovakav kakav jeste – kazala je za Preporod.info Nedžmija Hasanbašić, jedan od koordinatora ove akcije.

U Zvorniku je podijeljeno 610 paketića. Podjela bajramskih paketića, kaže Mustafa Muharemović, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Zvornik, u organizaciji vjeroučitelja, a uz podršku Islamske zajednice ima svoju posebnu vrijednost.

– Ne samo da smo obradovali bošnjačku djecu u Podrinju, nego smo omogućili uspostavljanje veza naših učenika i mekteblija s njihovim vršnjacima u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine. Naša djeca sada su svjesna da imaju prijatelje koji znaju za njih i koji ih podržavaju – istaknuo je Muharemović.

Mirsad Husejinović, predsjednik Aktiva vjeroučitelja Bratunac, Srebrenica, Milići i Vlasenica zahvalio se, u ime svojih kolega te je iskazao veliku zahvalnost na realizaciji i podjeli bajramskih paketića za Podrinje.

– Kao i sva druga, tako i djeca Bratunca su neizmjerno sretna i zahvalna na ovom gestu bajramske sreće s dovom da Allah nagradi sve učesnike u ovom projektu i upiše u hajr. Hvala djeci koja su ovo pripremila, a zatim hvala svim kolegama s riječima Bajram šerif mubarek olsun vam – kazao je Husejinović.

Učešće u ovoj akciji su uzele i četiri škole s područja kalesijskog aktiva i to OŠ „Kalesija“, OŠ „Tojšići“, OŠ „Memići“ i OŠ „Rainci Gornji“.

– Učenici, pod vodstvom vjeroučitelja, a u saradnji s nastavnicima i učiteljima spomenutih škola su prikupljali slatkiše i pravili paketiće. Prikupljene paketiće smo podijelili u povratničke džemate koji pripadaju Medžlisu Kalesija (Šeher, Caparde, Mahala…) 80 paketića i 250 paketića smo odvezli u općinu Vlasenica. Ovo je još jedan primjer da su djela najbolji pokazatelj zajedništva i brige o muslimanima. Predivan je osjećaj biti dio ove akcije, a pogotovo lično učestvovati u samoj podjeli paketića na terenu. Spremnost učenika da se sa zadovoljstvom odazovu ovoj akciji, svjesni da to naša vjera od nas zahtijeva, šalje nam poruku da misija vjeronauke ostavlja svoje tragove – kazao je za Preporod.info Hamdija Bajrić, predsjednik Aktiva vjeroučitelja Kalesija.

(A.D./Preporod.info)