U Behram-begovoj medresi u Tuzli i ove godine se održava seminar za profesore engleskog jezika iz Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja. Seminar organiziraju Američka ambasada u BiH,  Muftijstvo tuzlansko i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, a partneri su Pedagoški zavod TK, Udruženje profesora engleskog  jezika TK i Behram – begova medresa. 

TELTS 2017 (TUZLA ENGLISH LANGUAGE TEACHING SEMINAR 2017) je trodnevni edukativni seminar za 98 profesora engleskog jezika u osnovnim i srednjim školama iz 33 grada s područja cijele Bosne i Hercegovine i zemalja regije. Ovo je važan regionalni program stručnog usavršavanja za nastavnike engleskog jezika.

Svečana ceremonija otvaranja seminara održana je u ponedjeljak 19. juna u Behram – begovoj medresi.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović zahvalio se svima koji su dali podršku da se ovaj program realizira.

„Svjesni smo da nema dobrih i uspješnih učenika bez dobrih i kompetentnih nastavnika. Nema progresa u jednoj zajednici, nema kulturnog i civilizacijskog progresa bez dobrih nastavnika i dobrih učenika. Cijenimo vašu namjeru i spremnost da uložite sa svoje strane sve što možete i zato smo i mi spremni da vam pružimo svoju prodršku. Zamolili bismo vas da u skladu s važnosti misije koju imate prenosite na one koje poučavate i moderna i tradicionalna znanja. Tradicionalna znanja su važna radi očuvanja tradicionalnih vrijednosti, univerzalnih ljudskih vrijednosti. Modernim znanjima jačamo svoje pretpostavke kako bismo u vremenu u kojem živimo napredovali kao i ostali narodi,“ kazao je muftija Fazlović.

Šef odjela za odnose s javnošću Američke ambasade u BiH Leah M. Pease je istakla značaj učenja općenito, a posebno engleskog jezika. Američka ambasada je ponosna što se već 8 godina realizuje ovaj program, a ono što je vrijednost ovog seminara je poboljšanje poznavanja strukovnog engleskog jezika za sve profesore, kao i velika vrijednost koju će imati krajnji korisnici odnosno učenici, kojima će ovi profesori prenijeti svoje znanje.

Direktor Behram – begove medrese Ahmed-ef. Hatunić je izrazio dobrodošlicu gostima, a dekanesa Filozofskog fakulteta u Tuzli prof. dr. Nihada Delibegović Džanić u svome obraćanju je istakla značaj ovoga programa, koji će biti od koristi i za profesore i studente engleskog jezika Filozofskog fakulteta u Tuzli.

Mersija Jahić, pomoćnik ministra za obrazovanje i nauku u Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, kazala je da će sva znanja koja će nastavnici prikupiti na ovom seminaru doprinijeti kvalitetnijem radu sa učenicima ali je ovo prilika i da profesori razmijene svoja iskustva.

Do sada je ovaj vid stručnog usavršavanja pohađalo više od 300 nastavnika osnovnih i srednjih škola  iz cijele Bosne i Hercegovine i Srbije, a ove godine je osmi put kako se organizira. Predavači na Seminaru su američki profesori i stručnjaci iz područja metodologije izvođenja nastave engleskog kao stranog jezika.