U Srebrenici je u nedjelju 5. jula, u okviru programa obilježavanja 20. godišnjice Genocida nad Bošnjacima, svečano otvorena džamija u Crvenoj Rijeci. Obnovu džamije, koja je porušena u ratu, finansirala je porodica Đozić, braća Messud i Adib.

Ova mahalska džamija, s drvenom munarom, jedna je od najstarijih na području općine Srebrenica, čiji je harem sa starim nišanima 2011. godine proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Svečanom otvaranju su, pored mnogobrojnih građana Srebrenice, prisustvovali tuzlanski muftija Vahid-ef. Fazlović, potpredsjednik RS Ramiz Salkić, poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH Sadik Ahmetović, potpredsjednik Skupštine Općine Srebrenica Hamdija Fejzić i dr.

Džamija u Crvenoj Rijeci je jedna od 23 džamije koje su postojale na području Srebrenice prije Agresije na Bosnu i Hercegovinu. Tokom rata sve su srušene do temelja. Do sada je obnovljeno 16 džamija, a u toku je obnova još dviju, a koja bi trebalo da bude završena do kraja godine.

Muftija Fazlović je tokom svoga obraćanja istakao:

“Hvala Dragom Bogu imamo ovaj jedan lijep trenutak. Ljudi su došli s radošću; raduju se u isto vrijeme i iftaru, kraju još jednog dana posta, a i otvaranju ove džamije. Svi smo radosni, domaćini i gosti. Zahvaljujemo se porodici Đozić, obnovili su do temelja porušenu džamiju u ovoj lijepoj mahali, kojoj će ova džamija vratiti ugled i njen duh”.