U subotu, 3. augusta 2019. godine otvorena je džamija u džematu Nevačka, MIZ Vlasenica.

Svečanosti su prisustvovali izaslanik Reisu-l-uleme Hadis-ef. Pašalić, muftija vojni, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, glavni imami medžlisa Vlasenica i Kalesija Nurdin-ef. Grahić i Enver-ef. Alić, predsjednik IO MIZ Vlasenica Zajim Mahmutović, imami MIZ Vlasenica i brojni džematlije iz Vlasenice, Kladanje, Olove, Visokog i Zavidovića.

Izaslanik Reisu-l-uleme Hadis-ef. Pašalić je kazao da je velika blagodat pripadati vjeri koja gradi.

“Mi hoćemo da pripadamo narodima koji grade, a nikad ničije nećemo rušiti jer nas odgaja Kur'an i sunnet Poslanikov. Naša zadaća je da gradimo naše porodice, džemate, našu Islamsku zajednicu i domovinu Bosnu i Hercegovinu. Poručujemo da ćemo ustrajati u tome jer to je put dobra i spasa. Svjesni smo da ćemo tako, ako Bog da, svjetla obraza na Ahiretu stati pred Uzvišenog Gospodara i svjedočiti da smo na ovome dunjaluku gradili a ne rušili,” kazao je muftija Pašalić.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je istakao da će ove generacije muslimana, koji neće napustiti svoj toprak i svoju rodnu grudu, biti dostojni bosanskohercegovačkog identiteta i onih koji su prije nas živjeli, borili se i pokazali nam svoj najbolji primjer i putokaz.

“Ljudi se ne mogu izgraditi bez vrijednosti, a mi smo vezani za naše džamije jer su one istitucije u kojima učimo i nadahnjujemo se, te iz njih crpimo snagu da sačvamo svoje vrijenosti. U našim kućama i džamijama nema mržnje, ali našu borbu za istinu i pravdu moramo upotpuniti. U tome je naša snaga i sigurnost za našu budućnost,” kazao je muftija Fazlović, te je istakao da su uz džamiju tri poruke. Džamija je simbol tevhida, vjere u Allaha, dž.š., i to je najvažnije. “Druga poruka uz džamiju je namaz. Čuvajte svoje duše namazima, kako je to od nas Allah, dž.š., zatražio. Namaz je najbolja dova, najveća snaga, a sedžda je naše najveće zadovoljstvo. I treće, džamija je institucija džemata. Neka naše džamije u našoj domovini budu svjetionici vjere. Neka nas džamije čuvaju u našm ibadetima i našim džematima, ako Bog da,” poručio je muftija Fazlović.

1/7

Nevačka je mjesto u općini Han Pijesak, a ovaj džemat pripada MIZ Vlasenica. Ne zna se kada je tačno napravljena prva džamija ali se procjenjuje da je postojala na tom mjestu više od 150 godina. Rušena je u oba svjetska rata. Nakon Drugog svjetskog rata obnovljena je i stavljena u funkciju 1969. godine. U Agresiji na Bosnu i Hercegovinu džamija je ponovo porušena i u potpunosti uništena. U ovom mjestu ne zaboravlja se 15 šehida, a Pašaga-ef. Đelmić, koji je trenutno u penziji, bio je imama u ovoj džamiji od njene obnove 1969. godine.