U džematu Tuholj (MIZ Kladanj), u nedjelju 18. augusta 2019. godine, svečano je otvorena nova džamija.

Svečanosti su prisustvovali izaslanik reisu-l-uleme Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ-e u BiH, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, načelnik Općine Kladanj Jusuf Čavkunović, glavni imam i predsjednik IO MIZ Kladanj Asim-ef. Esmić i Admin Alispahić, dugogodišnji imam ovog džemata Mumin-ef. Šarić i brojni džematlije.

Izaslanik reisu-l-uleme Ismail-ef. Smajlović je podsjetio da smo u mjesecu u kojem se obavlja hadž, a ovu islamsku dužnost muslimani iz naših krajeva u prošlosti su obavljali odlazeći u Meku i pješke. Mjesec muharrem u koji ulazimo za nekoliko dana, a ujedno i prvi mjesec hidžretskog kalendara, prilika je da se podsjetimo na poruke hidžre Božijeg Poslanika, a.s., kazao je direktor Smajlović.

„Časni Poslanik, a.s., kada je obavio hidžru iz Meke u Medinu ostavio je poruku da njegov umet, u očuvanju svojih vrijednosti i promociji dobra, čini hidžru napuštajući ono što ne valja i vraćajući se vrlinama, vrijednostima i promociji dobra. (…) Braćo i sestre, osnažite se u vjeri onom kvalitetom koja će promovirati dobro. Nemojte se stidjeti svoje vjere i načina života gdje god da se nađete. Budite časni i čestiti. Nemojte dopustiti da, slijedeći druge i drugačije tradicije, predstavljate nepristojnost i ono što je zabranjeno u islamu,“ poručio je direktor Smajlović, te je istakao da je danas u funkciji dobra i 2415 džamija u Bosni i Hercegovini.

Sve u svemiru Allahu, dž.š., tespih i sedždu čini, a čovjek ne bi smio biti izuzetak u odnosu na sve drugo stvoreno, kazao je u svome obraćanju muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

„Džemat nam pomaže da pozitivno i plemenito jedni na druge utječemo. Džamija nas gradi kao pojedince ali i kao džemat, kolektivitet, kao narod. Ne mogu naši ljudi bez džamija. Mi naše džamije gradimo svojim srcima i zajedništvom. U tome je vrijednost našeg naroda i to su velika djela. Kao što popravljamo i gradimo naše džamije, valja se i nama popravljati i graditi i biti u njima. U džamijama je Allahov nur, a onaj ko je u kontaktu sa džamijom neće se ugasiti nur u njegovom srcu, kući i porodici,“ kazao je muftija Fazlović.  

Prisutnima su se obratili i načelnik Čavkunović, glavni imam Asim-ef. Esmić, a o izgradnji džamije je govorio imam džemata Hasiba-ef. Šošić.

Džamija Šehidija je smještena nadomak stare džamije u Tuholju koja je sagrađene prije 250 godina, te je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovini.