U Maloj galeriji Bosanskog kulturnog centra u Tuzli danas je otvorena izložba „Stare i rijetke knjige iz historije i etnologije u Legatu dr. Ismeta Smailovića“. Organizator izložbe je Biblioteka „Behram-beg“, a autor izložbe je Jusuf Džafić.

Legat dr. Ismeta Smailovića čine 1162 bibliotečke jedinice: 631 knjiga i brošura, 502 periodična izdanja (405 časopisa i 97 separata) i 29 jedinica efemerne građe. Potomci dr. Ismeta Smailovića su njegovu biblioteku poklonili Specijalnoj biblioteci „Behram-beg“ 2019. godine. Biblioteka je proglašena legatom 2020. godine.

Džafić je istakao kako je profesor Ismet Smailović (1921-2018) renomirani bosanskohercegovački lingvist. Diplomirao je hrvatskosrpski jezik i jugoslavensku književnost na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu. Na istom fakultetu je 1964. godine stekao naučno zvanje doktora filoloških nauka.

Smailović je radio kao profesor u nekoliko tuzlanskih škola: Gimnaziji, Srednjoj tehničkoj školi, Učiteljskoj školi i Behram-begovoj medresi. Zanimljivo je kako je profesor Smailović bio posljednji nastavnik bosanskog jezika u Behram-begovoj medresi prije nasilnog zatvaranja 1949. godine. Umro u 97. godini života u Banja Luci gdje je i predavao na Pedagoškoj akademiji do odlaska u penziji. Objavio je preko pedeset naučnih i stručnih radova te pet knjiga.

Ova izložba se organizuje u sklopu „Dana evropskog naslijeđa“ koje Biblioteka „Behram-beg“ obilježava zajedno s drugim institucijama kulture Tuzlanskog kantona, a pod pokroviteljstvom Ministarstva za sport, kulturu i mlade TK. U okviru ovogodišnjih ”Dana” realizuje se manifestacija ”Igre i običaji sjeveroistočne Bosne kao evropsko naslijeđe”.