U sklopu manifestacije „Ismet Smailović: Maternji jezik i ljubav prema domovini“ danas je u amfiteatru Univerziteta u Tuzli svečano otvorena izložba „Stare i rijetke knjige iz jezika i književnosti u Legatu dr.sc. Ismeta Smailovića“ autora Jusufa Džafića, bibliotekar Biblioteke „Behram-beg“ iz Tuzle.

– Legat dr. Ismeta Smailovića čine 1162 bibliotečke jedinice: 631 knjiga i brošura, 502 periodična izdanja (405 časopisa i 97 separata) i 29 jedinica efemerne građe. Potomci dr. Ismeta Smailovića su njegovu biblioteku poklonili Specijalnoj biblioteci „Behram-beg“ 2019. godine. Biblioteka je proglašena legatom 2020. godine – kaže za Preporod.info Džafić.

Džafić ističe kako je profesor Ismet Smailović (1921-2018) renomirani bosanskohercegovački lingvist. Diplomirao je hrvatskosrpski jezik i jugoslavensku književnost na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu. Na istom fakultetu je 1964. godine stekao naučno zvanje doktora filoloških nauka.

– Smailović je radio kao profesor u nekoliko tuzlanskih škola: Gimnaziji, Srednjoj tehničkoj školi, Učiteljskoj školi i Behram-begovoj medresi. Zanimljivo je kako je profesor Smailović bio posljednji nastavnik bosanskog jezika u Behram-begovoj medresi prije nasilnog zatvaranja 1949. godine. Umro u u 97.godini života u Banja Luci gdje je i predavao na Pedagoškoj akademiji do odlaska u penziji. Objavio je preko pedeset naučnih i stručnih radova te pet knjiga – naglašava Džafić.

Potrebno je istaći, govori Džafić, kako Legat dr. Ismeta Smailovića sadrži, između ostalog, oko 80 starih i rijetkih knjiga, od čega je 59 iz oblasti jezika i književnosti.

– Ako izuzmemo četiri romana Derviša Sušića s piščevom posvetom i potpisom, među ostalih 55 knjiga ima deset jedinstvenih knjiga koje ne posjeduju druge biblioteke, članice COBISS sistema Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine (NUBBiH), pet rijetkih knjiga koje predstavljaju jedan od svega dva primjerka koje posjeduju biblioteke, članice COBISS sistema NUBBiH, devet rijetkih knjiga koje predstavljaju jedan od svega tri primjerka koje posjeduju biblioteke, članice COBISS sistema NUBBiH – kaže Džafić.

Na izložbi je, od spomenutih 59 knjiga, izloženo njih 46. Sve su to, napominje Džafić, renomirana djela iz oblasti lingvistike i književnosti jezika, značajna ne samo za proučavanje historije razvoja bosanskog jezika i književnosti, već i za savremenu bosnistiku, budući da je riječ o radovima koji se bave još uvijek aktuelnim književnim i jezičkim temama.

– Među ovim starim i rijetkim knjigama se nalaze i prva izdanja djela najznačajnijh bošnjačkih književnika i jezičara: Enver Čolakovića, Safvet-beg Bašagića, Alije Nametaka, Hamdije Kreševljakovića, Muhameda Hadžijahića, a dio knjiga svjedoči o saradnji i poznanstvu lingviste dr. Ismeta Smailovića sa glasovitim tuzlanskim književnicima – kaže na kraju Džafić.