U nedjelju, 6. augusta 2017. godine, u džematu Hrasno Donje, Medžlis Islamske zajednice Kalesija, svečano je otvorena novosagrađena džamija.

Svečanosti otvorenja džamije, u prisustvo velikog broja vjernika, prisustvovali su i izaslanik Reisu-l-uleme IZ u BiH muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić, izaslanik muftije tuzlanskog dr. Šefko-ef. Sulejmanović, glavni imam Medžlisa IZ Kalesija Enver-ef. Alić, ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH dr. Edin Ramić, zamjenik predsjedavajućeg OV Kalesija Jasmin Osmančević, te imami Medžlisa IZ Kalesija, vakifi i drugi gosti.

Nakon uvodnog učenja Kur’ana prisutnima su se obratili domaćini: imam džemata Hrasno Donje Muamer-ef. Bukvarević, kao i dugogodošnji imam ovog džemata, koji je cijeli svoj radni vijek proveo u džematu Hrasno Donje Ibrahim-ef. Gutić. Poslije obraćanja imama predsjednik Džematskog odbora Ibrahim Bukvarević ukratko je govorio o historijatu džemata, dok je predsjednik Građevinskog odbora za izgradnju džamije Haso Ćatić u svom govoru sve prisutne upoznao o dvogodišnjem trudu džematalija prilikom izgradnje džamije.

Pored domaćina, prisutnim vjernicima se obratio i zamjenik predsjedavajućeg OV Kalesija Jasmin Osmančević, a potom je uslijedilo obraćanje glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Kalesija Enver-ef. Alića, te ministra dr. Edina Ramića.

Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica FBiH sufinansiralo je izgradnju džamije, a dr. Edinu Ramiću i Begi Ćatiću, vakifima džamije, džematlije džemata Hrasna Donjeg su uručili zahvalnice kao vid priznanja za njihovu nesebičnu pomoć. Dr. Edin Ramić i Bego Ćatić zajedno su svečano i otvorili džamiju.

Na kraju svečanosti, a prije samog čina svečanog otvorenja džamije, prisutnima su se obratili i izaslanik muftije tuzlanskog, dr. Šefko-ef. Sulejmanović, kao i izaslanik Reisu-l-uleme IZ u BiH, Remzija-ef. Pitić, muftija goraždanski, kome su predati ključevi od džamije, te je na taj način džamija simbolički predata u vakuf Islamskoj zajednici u BiH.

(mizkalesija.ba)