Stari tradicionalni obrt „Velagić“ Tuzla ili poznatiji kao „Pčelarstvo Velagić“ uspješno je okončao implimentaciju zahtjeva Halal standarda BAS1049:2010 u svojoj proizvodnji.

Halal certifikat vlasniku kompanije, gospodinu Feridu Velagiću uručio je direktor Agencije mr. sci. Damir Alihodžić.

„Stari tradicionalni obrt “Velagić“ Tuzla je porodična firma koja se bavi pčelarstvom. Trenutno posjedujemo oko 250-300 košnica. Primjenjujemo dvomatični sistem pčelarenja na svim pčelinjacima. Sva nova naučna saznanja primjenjujemo na svojim pčelinjacima i zbog toga ostvarujemo visoke prinose. Posvećeni smo zdravoj proizvodnji bez korištenja bilo kakvih hemijskih sredstava u tretiranju pčela, a za proizvodnju satnih osnova koristimo isključivo vosak iz vlastite proizvodnje. Predhodnih godina organizovana proizvodnja matične mliječi zauzela je prvo mjesto u
proizvodnji, na drugom mjestu je uzgoj matica, a na trećem proizvodnja meda. Kontinuirano razvijamo našu proizvodnju i implementacijom zahtjeva halal standarda smo potvrdili našu opredijeljenost da proizvodimo prirodne proizvode vrhunske kvalitete“ – rekao je gospodin Velagić.

Procesom halal certificiranja obuhvaćena je proizvodnja meda i proizvoda od meda (propolis, matična mliječ, polenov prah, i preparati).