Najava da će se na dan obilježavanja 27. godišnjice genocida, nekoliko kilometara od mezarja u Potočarima, održati prikazivanje filma u kojem je govor ratnog zločinca Ratka Mladića, alarmira svijet, Evropu, i nas u Bosni i Hercegovini, da ideologija zla nije pobijeđena – izjavio je za Preporod.info Damir-ef. Peštalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica.

Naime, prorusko udruženje “Istočna alternativa”, čiji članovi negiraju genocid i veličaju Ratka Mladića, najavilo je da će u Srebrenici 11. jula prikazati film o “oslobađanju Srebrenice”, u kojem, između ostalog, planiraju pustiti govor bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske RS-a, za kojeg navode da je “u tim događajima zauzeo historijsku ulogu”.

Prikazivanje filma u trajanju do 60 minuta planiraju od 17.00 sati u objektu “Despot Stefan Lazarević”, koji je dio parohijskog doma, na dan kada će se nekoliko kilometara dalje obilježavati godišnjica genocida nad Bošnjacima. 

– Sličnih situacija je bilo i ranije, a s vremenom dolaze u sve težem obliku. Kada nemate mehanizma, kada ništa ne radite na uklanjanju posljedica genocida, kada nemate zakone, kada one zakone koje imate ne sprovodite, onda ideologija zla postaje sve glasnija. Svakodnevno se rade stvari koje vrijeđaju, omalovažavaju žrtve i dovode do ponovnih trauma žrtava genocida – kazao je Peštalić.

Iako je agresija na Bosnu i Hercegovinu zaustavljena, ideologija zla je još živa, upozorio je Peštalić.

– Očitovanje ove ideologije vidimo svakodnevno, kroz obrazovni sistem, kroz imenovanje ulica ili pak studentskih domova po imenima ratnih zločinaca i slično. Kao društvo se moramo boriti protiv toga. Naravno, nadamo se da će i srpski narod shvatiti sve ovo o čemu govorimo i da ćemo se zajedno boriti protiv ideologija koje pozivaju na zločine, genocid, na sve ono što ne pripada ljudskom rodu – naglasio je Damir-ef. Peštalić.

Podsjećamo, Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) u Hagu izrekao je prošle godine drugostepenu presudu kojom je potvrđena doživotna kazna zatvora Mladiću za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.