Petnaesta Večer Kur'ana upriličena je u petak 31. decembra 2021. godine u Džamiji „Kralj Abdullah“ u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

Učači na petnaestoj Večeri Kur'ana bili su iz Bosne i Hercegovine i Turske: hafiz Bajro-ef. Delić, Abdullah-ef. Hodžić, Mumin-ef. Mumić i hafiz Davud Doan.

Ovom događaju koji je postao prepoznatljiv u ovom dijelu Bosne i Hercegovine i šire prisustvovali su muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović, predsjednik Medžlisa Tuzla prof. dr. Amir Karić, direktor Behram-begove medrese dr. Ahmed Hatunić, direktori institucija, hafizi, muderisi, imami, gosti iz Turske i brojne džematlije iz Tuzle i drugih gradova.

Riječima dobrodošlice obratio se glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović koji se zahvalio organizacionom i džematskom odboru, kao i svima koji doprinose da se ova manifestacija realizuje iz godine u godinu. Hafiz Huskanović je istakao značaj manifestacija duhovnosti poput ove.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je kazao da već dugo nismo imali ovako lijep skup.

„Ovo je tradicija zbog koje smo zahvalni Medžlisu Tuzla i džematu Džamije “Kralj Abdullah”. Ovo je put Kur'ani-kerima, a Allah, dž.š., Onaj koji objavljuje Svoj Kitab kaže: Ovaj Kur'an vodi jedinom ispravnom putu (El-Isra, 9). Najsigurniji put je put kojim nas vodi Kur'ani-kerim i Poslanik Muhamed, s.a.v.s.
Čestitam našem alimu hafizu dr. Mensur-ef. Malkiću. On je zaslužio da mu večeras odamo priznanje. Drago nam je što Medžlis Islamske zajednice Tuzla na ovaj način brine o našim vrijednostima i zalaže se da ih afirmira. Kao narod iz decenije u deceniju smo jačali i nikada nismo bili snažniji. Zato i dalje moramo biti dostojni čuvari svojih vrijednosti. Valja nam to ispravno i pokazati, uz pomoć naše vjere, znanja, truda, zajedništva i mudrosti“, poručio je muftija Fazlović, te se zahvalio gostima iz Turske na podršci koje pružaju našem narodu.

 

Tokom manifestacije dodijeljeno je Priznanje za doprinos izučavanju Kur'ana i kur'anskih nauka.

Na prijedlog Odbora za dodjelu Priznanja za doprinos izučavanju Kur'ana i kur'anskih nauka u sastavu: Muftija tuzlanski mr. sci. Vahid-ef. Fazlović (predsjednik), Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla hfz. Ahmed-ef. Huskanović (član), dr. sci. Sead-ef. Seljubac (član) i dr. sci. hfz. Edin-ef. Peštalić (član), Izvršni odbor Medžlisa Islamske zajednice Tuzla donio je odluku da se ovogodišnje Priznanje dodijeli hafizu doc. dr. sci. Mensur-ef. Malkiću.

Priznanje hafizu Malkiću je uručio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, a nagradu predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Tuzla prof. dr. Amir Karić.

 

Hafiz Malkić se zahvalio na dodijeljenom mu priznanju. Tokom svog obraćanja inspirativno je govorio o svom putu na polju izučavanja Kur'ana. Sa zahvalnošću se prisjetio svojih članova porodice, mentora, muallima i onih koji su ostavili neizbrisiv trag na njegovom životnom putu.

-Moj životni, kao i životni put svakog od vas, odredio je naš Stvoritelj, Gospodar svjetova Allah, dž.š., a moj je odredio i vezao za Kur'ani-kerim. Kur'an je obilježio moje djetinjstvo, ali i moju mladost – istakao je hafiz Malkić.

Hafiz doc. dr. sci. Mensur-ef. Malkić, rođen je 1970. godine u Dubravama Gornjim kod Živinica. Gazi Husrev-begovu medresu završio je 1988. godine a diplomirao na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu 1997. godine. Pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini hifz je položio 2001. godine. Postdiplomski studij na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, na katedri za Kurʼan, tefsir i arapski jezik, završio je 2012. godine. Odbranio je doktorsku disertaciju na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu 2019. godine, pod naslovom Pauzalne i početne forme u svjetlu autentičnih kiraetskih verzija. Na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici, izabran je u naučno-nastavno zvanje docenta za naučnu oblast Kiraʼet i kurʼanske znanosti u 2020. godini.
Član je Komisije Rijaseta IZ u BiH za polaganje hifza od 2001. godine. Vodi sekciju hifza u Gazi Husrev-begovoj medresi i do sada je kao muhaffiz izveo 32 hafiza. Od 1995. godine uči hafiske mukabele u Begovoj džamiji.

Autor je brojnih članaka objavljenih u Preporodu, Glasniku, Takvimu, Novom Muallimu, Analima Gazi Husrev-begove biblioteke i Zborniku radova Islamskog pedagoškog fakulteta. Autor je knjige Hafiz Ćamil Silajdžić – život i djelo.

U periodu od 1991. do 1998. godine radio je kao imam, hatib i muallim u Tuzli, Bugojnu i Sarajevu. Od 1998. godine do danas radi kao profesor kiraeta u Gazi Husrev-begovoj medresi. Od 2006. godine obavlja dužnost prvog imama i hatiba Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu. Od 2015. godine obavlja dužnost direktora Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu. Oženjen je suprugom Safijom i ima dva sina – Mustafu i hafiza Osmana.

Priznanje za doprinos izučavanju Kur'ana i kur'anskih nauka dodjeljuje se već dvanaest godina, dok je prva Večer Kur'ana u Džamiji “Kralj Abdullah” upriličena 31. decembra 2006. godine.

Hor Medžlisa Islamske zajednice Tuzla „Gazi Turali-beg“ izvedbom salavata i ilahija dodatno je uljepšao program. Moderator programa bio je Esmir-ef. Hasanović, imam u džematu Sepetari.