U organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH – Odjela za brak i porodicu 19. septembra 2020. godine u Studentskom centru IZ održano je Peto savjetovanje za koordinatorice za brak i porodicu pod nazivom „Očuvanje zdravlja porodice“.

Uvažavajući preporuke nadležnih državnih organa i poštujući propisane epidemiološke mjere na savjetovanju je bilo prisutno oko 40 koordinatorica predstavnica muftijstava iz Bosne i Hercegovine dok su ostale koordinatorice za brak i porodicu iz domovine, domovinskih zemalja i dijaspore, savjetovanje pratile preko online platforme.

Savjetovanju je prisustvovala koordinatorica Muftijstva tuzlanskog Hasiba Saračević, prof. i nekoliko koordinatorica iz medžlisa s područja Muftiluka tuzlanskog.

Peto Savjetovanja u svojstvu izaslanika Reisul-uleme otvorio je prof. dr. Dževad Hodžić, direktor Uprave za obrazovanje i nauku koji je izrazio zadovoljstvo zbog prisustva na savjetovanju i prenio selame i poruku koordinatoricama od reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića. U ime organizatora dr. Safija Malkić, šef Odjela za brak i porodicu predstavila je program Savjetovanja i, shodno polugodišnjim izvještajima, izložila presjek najznačajnijih aktivnosti u periodu pandemije i rezultate u radu koordinatorica te planove za naredni period.

Savjetovanje je bilo organizirano kroz tri sesije sa diskusijama. Izlagači su bili eminentni stručnjaci iz oblasti medicine, psihologije i psihoterapije.