U džematu Glumina, Medžlis Islamske zajednice Zvornik, danas je položen kamen temeljac za izgradnju nove džamije. U džamiji ovog povratničkog džemata obavljaju se sve vjerske aktivnosti, mektepska pouka a prepoznatljiv je i rad s omladinom i odraslima. Zato je za sve džematlije Glumine današnji zvanični početak radova na izgradnji nove džamije izuzetno važan.

Muftija Fazlović je istakao da muslimanima Glumine treba prostrana džamija s obzirom na potrebe velikog broj džematlija koji ovdje žive. Muftija se zahvalio vakifu iz Kuvajta, njegovoj porodici i svim vakifima koji će donirati neophodna sredstva za izgradnju ove džamije.

– Zahvalni smo džematlijama džemata Glumina na njihovoj odlučnosti i snazi. Zahvalni smo i džematlijama Glumine koji su rasijani po cijelom svijetu ali su svojim sredstvima podržali izgradnju ove džamije. Bošnjaci u svom srcu uvijek nose domovinu Bosnu i Hercegovinu, svoj džemat i zavičaj te su ovdje prisutni svojim djelom. Svaki početak je težak ali početak izgradnje ove džamije donio je mnogo nade u Gluminu i među sve nas, kazao je muftija Fazlović, te je istakao važnu ulogu Organizacije islamskog preporoda iz Kuvajta i Udruženja ”Izvor dobročinstva” u ovom projektu.

U ime džemata Glumina prisutnima se obratio Ismail-ef. Smajlović, direktor Studentskog centra IZ u BiH. Izrazivši radost i ponos zbog ovog značajnog projekta, direktor Smajlović se zahvalio svima koji posjećuju džemat Glumina te lijepim riječima i svojim finansijskim sredstvima pružaju podršku ovo velikom dobru.

Ovaj generacijski projekt, kako je kazao predsjednik Građevinskog odbora Mustafa-ef. Muharemović, svjedoči da su Bošnjaci i Islamska zajednica ovdje jaki i vitalni, te da će istrajavati na dobru od kojeg će sadašnje i buduće generacije imati koristi.

Prisutnima su se ovom prilikom obratili i predstavnik Udruženja „Izvor dobročinstva“ Amir Avdić i vakif Azmir Husić.

Dovu povodom početka radova na džamiji „Osman Ibn Affan“ proučio je hafiz Izet-ef. Salkanović, glavni imam Medžlisa IZ Zvornik, a programu je prisustvovao i dr. Mensur-ef. Husić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog.

Kako bi vrijedan rad polaznika mektepske pouke džemata Glumina i njihovog muallima Mevludin-ef. Smajlovića bio još uspješniji, Muftijstvo tuzlansko je za ovaj mekteb osiguralo novi laptop i projektor.