Dvadeseta Kulturno-vjerska manifestacija Dani Hasana Kaimije održava se od 5. do 18. juna ove godine. Organizatori manifestacije su Muftijstvo tuzlansko i Medžlis Islamske zajednice Zvornik.

Povelja Hasan Kaimija za životno djelo, koja se dodjeljuje u okviru manifestacije Dani Hasana Kaimije, ove godine će biti uručena mr. Mustafa-ef. Muharemoviću. Ovu informaciju je, u ponedjeljak 5. juna 2023. godine, na press konferenciji održanoj u Tuzli, saopštio predsjednik Organizacionog odbora dr. Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski.

– Povelja Hasan Kaimija za životno djelo dodjeljuje se mr. Mustafa-ef. Muharemoviću za ukupni doprinos koji je svojim predanim radom dao Islamskoj zajednici i muslimanima u Bosni i Hercegovini, obavljajući poziv imama, hatiba, muallima, nastavnika Islamske vjeronauke i predano radeći na mjestu  predsjednika Medžlisa Islamske zajednice Zvornik – kazao je muftija Fazlović.

Muftija Fazlović je ovom prilikom istakao da je mr. Mustafa-ef. Muharemović jedan od pokretača kulturno-vjerske manifestacije „Dani Hasana Kaimije u Zvorniku“ 1991. godine.

– Nakon Agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i povratka Bošnjaka u Zvornik učestvovao je u njezinom obnavljanju 2004. godine. Svojim angažmanom na mjestu potpredsjednika Organizacionog odbora i predsjednika Odbora za operativne poslove ove manifestacije dao je neprocjenjiv doprinos u njezinoj dvadesetogodišnjoj organizaciji, afirmaciji i kreiranju programskih sadržaja – kazao je muftija Fazlović.

Najznačajnija kulturno-vjerska manifestacija u Podrinju

Ove godina održava se jubilarna – dvadeseta Kulturno-vjerska manifestacija Dani Hasana Kaimije. Ova manifestacija je, kako je kazao muftija Fazlović, važna za Zvornik i Bošnjake koji žive u Zvorniku ali i u cijelom Podrinju.

– Značaj ove manifestacije je mnogo širi od samog Podrinja ali za nas je posebno važno da Bošnjaci Podrinja sa ovom manifestacijom učvršćuju svoj duhovni i kulturni identitet. Manifestacija je važna i stoga što okuplja ljude i to ne samo u okvirima bošnjačkog korpusa. Ova manifestacija je nesumnjivo, to su naša iskustva, općenito povezivala ljude u Podrinju. Istrajava se na organiziranju Manifestacije i to je prije svega istrajnost Bošnjaka u Podrinju, zvorničkih Bošnjaka, i Medžlisa Islamske zajednice Zvornik, kazao je muftija Fazlović te se zahvalio mnogim sudionicima koji učestvuju u brojnim sadržaja ovogodišnje manifestacije.

Govoreći o programu Dvadesete Kulturno-vjerske manifestacije Dani Hasana Kaimije, dr. Mensur Husić, potpredsjednik Organizacionog odbora, je naglasio da su organizatori, Muftijstvo tuzlansko i Medžlis IZ Zvornik, pripremili bogat kulturni i vjerski program.

– Program sadrži veliki broj događaja kao što su promocije knjiga, književne večeri, izložbe, mevlud i drugi programi čijim sadržajima se jača duhovnost, afirmira kultura i snaži identitet muslimana Bošnjaka u Podrinju i cijeloj Bosni i Hercegovini. Posebno bih istakao Svečanu akademiju povodom jubileja: Dvadeseti “Dani Hasana Kaimije” i Pjesničko veče na Zvorničkoj tvrđavi na Kula Gradu. Programom Manifestacije predviđene su i promocije knjiga, romana i zbornika radova, predstavljanje Izložbe “Berati o postavljenju imama i mujezina na području Zvorničkog sandžaka”, posjeta turbetu Hasana Kaimije, zikr i tradicionalni mevlud.

Pet naslova u užem izboru za Plaketu Hasan Kaimija

Na konkurs za Plaketu Hasan Kaimija za najbolje književno djelo, a koja obuhvata književna djela objavljena u 2021. i 2022. godini, prispjelo je 35 naslova od 34 autora.

Predsjednik žirija dr. Mirsad Kunić ističe da je u neuobičajeno velikom broju naslova pristigao veliki broj dobrih djela, što konkurenciju u ovom ciklusu čini izuzetno jakom.

– Žanrovski gledano, radi se o rasponu od romana, preko zbirki pripovjedaka, zbirki pjesama, dramskih djela pa do jedne knjige putopisa. I nije zgorega znati da je, iz rodne perspektive gledano, više autorica nego autora. Žiriju nije bilo lahko odabrati pet naslova koji bi ušli u uži izbor, a odlučio se za sljedećih pet naslova i njihovih autorica/autora (abecedno): Bulić Amina Podrhtavanja (zbirka pjesama), Kadrić Fajko Šta su meni ptice (roman), Krehić Azemina Zrcalo od mjedi (zbirka pjesama), Suljić Sljarić Misera Kad te noć odnese (roman), Užičanin Senada Dvosjekle šutnje (zbirka pjesama), saopćio je dr. Kunić.

Proglašeni i pobjednici literarnog konkursa

Žiri za izbor najboljih literarnih radova pregledao je 25 radova te je član Organizacionog odbora Manifestacije hafiz Izet-ef. Salkanović na press konferenciji objavio imena najuspješnijih.

Na osnovu bodovanja komisije, u kategoriji osnovnih škola prva tri mjesta zauzeli su:

  1. Arslan Hasanbašić, učenik VII razreda OŠ ”Kreka”, Tuzla
  2. Asja Tursunović, učenica IX razreda OŠ ”Kreka”, Tuzla
  3. Abdulah Avdibašić, učenik VIII razreda OŠ ”Slavinovići”, Tuzla.

U kategoriji srednjih škola prva tri mjesta osvojili su:

  1. Admira Handžić, Srednja medicinska škola, Tuzla
  2. Deni Erdeljac, Katolički školski centar ”Sveti Franjo” Tuzla
  3. Irma Jukić, Srednja medicinska škola Tuzla.