Medžlis Islamske zajednice Bijeljina već osmu sezonu realizuje projekat unapređenja korištenja vakufske imovine u oblasti poljoprivrede. Siju se ječam, pšenica i kukuruz, a ciljevi su nova zapošljavanja, stabilizovanje budžeta Medžlisa i određena vrsta zaštite imovine Bošnjaka u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Medžlis posjeduje šesnaest hektara poljoprivrednih parcela, a obrađuju se ukupno devedeset i dva hektara, od čega su sedamdeset i šest hektara džematlije ustupile besplatno ili uz određenu cijenu zakupa.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina Samir-ef. Camić je u razgovoru za Preporod.info podsjetio na vrijednosti ovog projekta.

– Osim finasijskog dijela značajan je novi pristup korištenja vakufske imovine. Semberija je poljoprivredni kraj, a o značaju proizvodnje hrane suvišno je govoriti. Na ovaj način promovišemo vrijednosti rada i uzgoja poljoprivrednih kultura, što nam i naša vjera posebno ističe – kazao je.

Kada se plaća zakup džematlije dobijaju dodatne prihode, a njihovo poljoprivredno zemljište, koje je u ratnom i poslijeratnom periodu bilo uzurpirano, sada je u sigurnim rukama, naglasio je Camić.

– Naravno mi time imamo dodatne obaveze, ali naša Prateća služba i saradnici to uspješno realizuju, zahvaljujući mašinskom parku koji smo tokom ovih sezona upotpunili. Pri tome veliku pomoć imamo od Muftijstva tuzlanskog, Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Vakufske direkcije, te Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica entiteta FBiH – poručio je Samir-ef. Camić.

Ovih dana počeli su poljoprivredni radovi u Bijeljini. Prihranjuju se ječam i pšenica zasijani na pedeset i dva hektara, nakon čega će se pristupiti zaštiti usjeva.

Krajem marta pripremat će se parcele koje su prethodne jeseni uzorane, a namijenjene su aprilskoj sjetvi kukuruza na četrdeset hektara.

Uprkos visokim cijenama repromaterijala i goriva, svi radovi se uspješno i na vrijeme realizuju, a iz Medžlisa ističu da se, ako Bog da, nadaju uspješnoj i berićetnoj sezoni.

Da bi sve bilo kako treba, Medžlis je registrovao poljoprivredno gazdinstvo kod nadležnih entitetskih organa, tako da se koriste svi propisani podsticaji i regresirano gorivo. Ističu da u samom poslovanju, nabavci repromaterijala i prodaji svojih proizvoda nemaju problema.

– U poljoprivredi je uvijek teško prognozirati koliko će se u određenoj sezoni zaraditi, ali za sada uspijevamo da imamo dobar odnos uloženog i zarađenog. Imamo dobru saradnju sa našim džematlijama, kako onima od kojih zakupljujemo zemlju, tako i onima koji se bave poljoprivredom. Naravno, misija Islamske zajednice je primarna, a unapređenje korištenja vakufske imovine služi realizaciji te misije. Da podsjetimo – smisao vakufa i jeste da služi mislimanima i njihovim životnim i vjerskim potrebama. Računajući zaposlene i vanjske saradnike dvadesetak ljudi ima prihode i stabilne plate od svega što se u Medžlisu radi – naveo je Emir Musli, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina.

Iz Medžlisa Bijeljina su poručili da je pred njima još projekata i onoga što treba uraditi, ali da se uz čist nijjet i Božiju pomoć ne plaše onoga što je pred njima.

Posebno su naglasili podršku viših organa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koja je dodatni podstrek i sigurnost u svemu što se radi.

Islamska zajednica je kroz Fond Bejtu-l-mal ali i druge vidove podrška ovakvim i sličnim projektima.

(Preporod.info)