Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović danas je u Studentskom centru Islamske zajednice (IZ) u Sarajevu otvorio dvodnevno savjetovanje za najviše rukovodstvo Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini pod nazivom “Vođstvo i vođenje Zajednice”.

Cilj savjetovanja je temeljitije sagledavanje koncepata vođstva u islamskoj i općedruštvenim teorijama i praksama, obuhvatnija predodžba institucije vođstva, razmatranje modela uspješnog vođenja u Zajednici, te uočavanje prioriteta i modela odabira adekvatnih metoda u vođenju. Savjetovanje je organizirao Centar za obuku i kadrove Rijaseta Islamske zajednice.

– Perfekcija i posvećenost u poslu i obavezama koje su stalno pred nama, čuvanje i dijelova i cjeline naše Zajednice od unutrašnjeg i vanjskog urušavanja, više su nego jasni i veliki naši imperativi – kazao je reisu-l-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović otvarajući ovo savjetovanje.

Poručio je kako svijest o ovim imperativima mora biti stalna vodilja u današnjem svijetu u kojem dominiraju uskogrudnost i egoizam i u kojem su institucije izložene svakovrsnim nasrtajima i napadima.

Istakao je kako nam povijest kazuje da organizirano i u instituciju uokvireno i omeđeno pregnuće ne može ništa zamijeniti, te da takav rad daje najbolje rezultate.

– No, za njegov uspjeh su ponajviše važni pojedinci, od čije motiviranosti, predanosti i entuzijazma ovisi uspjeh zajednice. Zato je neophodno poznavati svakog pojedinca, njegove vještine, iskustva i sklonosti, kako bi se iz njegovih kompetencija dobilo najbolje za zajednicu. Onaj narod ili zajednica koji je u stanju organizirati se i djelovati po uzusima sistema i jasne, i formalne i suštinske, organiziranosti, može se nadati lijepoj budućnosti – kazao je, između ostalog Reisu-l-ulema.

Ibrahim Begović, direktor ovog centra, pojasnio je da se dvodnevnim savjetovanjem, kojem prisustvuju muftije i članovi Rijaseta, želi potaknuti primjena savremenih menadžerskih i liderskih znanja i vještina u svakodnevnom obavljanju dužnosti na rukovodnim poslovima radi podizanja efikasnosti obavljanja povjernih dužnosti.

– Za kvalitetno funkcioniranje Zajednice jedno od važnih pitanja jesu modeli vođenja i način rada vođstva. Vođenje kao i drugi segmenti organizirane i uređene zajednice podliježe određenim zakonitostima i pravilima, ali isto tako, potrebi stalnog propitivanja i razvoja – naglasio je Begović.

Dodao je kako je upravo zbog ovoga važno baviti se ovom temom i sagledavati na koji način ispuniti zahtjeve za odgovorno, kvalitetno i vizionarsko vođenje Zajednice.

O temi “Kur'anski koncept vođenja Zajednice” govorio je akademik prof. dr. Enes Karić. Prof. dr. Fikret Karčić govorio je o temi “Lik pravednog vođe u islamskoj misli i praksi” i o tome kako je taj koncept nastao i kako je razvijen.

O temi “Socio-kulturni aspekti u razumijevanju vođstva Zajednice” govorit će prof. dr. Hilmo Neimarlija, a nakon diskusije učesnika bite će predstavljeni rezultati istraživanja “Ispitivanje povezanosti odnosa zadovoljstva poslom i povećenosti zaposlenika u organizacionim jedinicama Islamske zajednice u BiH”.

Drugog dana savjetovanja, 23. juna, prof. dr. Bahrija Umihanić predstavit će izlaganja “Organizacijski dizajn – posao top menadžmenta koji se ne može delegirati” i “Strateški menadžment i strateško planiranje”, nakon čega će prof. dr. Adisa Delić govoriti o temama “Liderske vještine – kako upravljati sobom i voditi druge?” i “Komunikacijske vještine i emocionalna inteligencija lidera”.

Savjetovanje se održava u skladu sa važećim epedemiološkim mjerama, što podrazumijeva ograničen broj učesnika, te će dio izlaganja biti održan online.