Edukativni kamp za srednjoškolce s područja medžlisa Bratunac i Vlasenica otvoren je u utorak, 24. augusta 2021. godine u Behram-begovoj medresi. Organizator Edukativnog kampa je Muftijstvo tuzlansko u saradnji s medžlisima Vlasenica i Bratunac, te Behram-begovom medresom.

Otvaranju kampa prisustvovao je muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović koji je mlade pozvao da ostanu istrajni u čuvanju svojih vrijednosti – vjere, tradicije, kulture, odgoja, te da poštuju druge i budu dobre komšije.

„Namjera nam je da vam budemo podrška, da zajedno radimo i budemo još snažniji u svojoj vjeri, moralu i duhovnosti.  Mi muslimani moramo imati snažan duh, poznavati naše kodekse i jačati moral. To je naš način života. Nauka i obrazovanje, kako stoji u Kur'ani-kerimu, blago je neizmjerno. Što se budemo više obrazovali i učili, bit ćemo snažniji. Ono što se nauči uvijek je s nama, a jednako tako je i s našom vjerom“, poručio je mladima muftija Fazlović ističući vrijedan rad Mreže mladih kao formu s kojom je unazad nekoliko godina Islamska zajednica dosegla novi kvalitet u radu i djelovanju među mladim ljudima.

„Ciljevi rada među mladim ljudima su duhovnog, moralnog, kulturno-obrazovnog karaktera. Uvijek nam je važno da se među mladima razvija svijest prema islamskim ali i univerzalnim vrijednostima. Perspektiva Mreže mladih će, uz Božiju pomoć, biti svijetla i zato nas raduje što su se na ovom druženju i dobrom edukativnom programu okupili mladi iz naših podrinjskih džemata, iz medžlisa Vlasenica i Bratunac“, kazao je muftija Fazlović.

Glavni imam MIZ Vlasenica Nurdin-ef. Grahić je istakao da će ovaj kamp, s obzirom na njegov sadržaj i planirane aktivnosti, biti od velike koristi za mlade iz dva susjedna medžlisa, Vlasenica i Bratunac, ali će biti prilika da se mladi upoznaju i druže i sa svojim vršnjacima iz drugih medžlisa. Izrazio je uvjerenje da će im znanje, vještine i iskustvo koje steknu biti od koristi, te da će i oni u budućnosti svojim vrijednim radom dati doprinos Islamskoj zajednici i društvu u cjelini.

Kako ističu koordinatori Edukativnog kampa hafiz Abdullah Kapo i profesor Ahmed Omerović cilj projekta je, između ostalog, da se mladi i nagrade za njihov trud i rad u protekloj školskoj godini. Četrdest i pet srednjoškolaca iz Vlasenice i Bratunca će u naredna tri dana slušati zanimljiva predavanja, učestvovati na radionicama, te će za njih biti upriličen obilazak kulturno-historijskih znamenitosti i druženje s članovima Mreže mladih u Tuzli, Srebreniku i Brčkom, kao i sportski dan u Mektebskom centru u Kalesiji.