Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović razgovarao je s predstavnicama Udruženja porodica i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih bolesti PIPOL Tuzla Amrom Saračević i Amrom Mujkanović.

Direktorica Amra Saračević predstavila je projekte koje realizuje ovo Udruženje, te je posebno istakla važnost podrške koju naše društvo, na različite načine, može pružiti djeci oboljeloj i izliječenoj od malignih oboljenja i njihovim porodicama. Istaknuta je i podrška Islamske zajednice posebno tokom adaptacije Odjeljenja za hematologiju i onkologiju na Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla, koju je pokrenulo Udruženje PIPOL, a za koju je značajna sredstva putem akcije “Vršnjak-vršnjaku” obezbijedilo Muftijstvo tuzlansko. Tokom ovogodišnjeg obilježavanja 15. februara Međunarodnog dana djece oboljele i izliječene od raka, otkupom maski koje je pripremilo ovo Udruženje, uključili su se i odjeli za brak i porodicu u medžlisima na području Muftiluka tuzlanskog. Ovakvi i drugi vidovi pomoći samo su dio onoga što se, uz male napore svih članova našeg društva, može učiniti kako bi se djeci oboljeloj od teških bolesti, ali i njihovim porodicama, pružila podrška i olakšao proces liječenja, kazale su predstavnice Udruženja PIPOL.

Muftija Vahid-ef. Fazlović je iskazao podršku radu Udruženja i njihovoj brizi o oboljeloj djeci.

“Plemenitost i humanizam odlika su našeg društva i to se mnogo puta do sada pokazalo. Islamska zajednica u svome djelovanju i radu na posebnom mjestu ima one koji su bolesni, a kada su u pitanju djeca, naša briga mora biti još i veća. Onoliko koliko smo mi u Muftijstvu tuzlanskom u mogućnosti i dalje ćemo pomagati, a uvjeren sam da će to izdašno činiti i svi drugi”, kazao je muftija Fazlović.

Ovom prijemu prisustvovao je i rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog dr. Mensur Husić.

Bosna i Hercegovina bilježi sve veći broj djece kod kojih je dijagnosticiran jedan od oblika karcinoma, a u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla godišnje se utvrdi između 15 i 20 novih slučajeva. Udruženje PIPOL trenutno broji 55 porodica čija su djeca oboljela ili izliječena od malignih oboljenja. Muftijstvo tuzlansko će im i u narednom periodu pružati podršku, naročito kroz aktivnosti Odjela za brak i porodicu i Odjela za društvenu brigu Muftijstva tuzlanskog, istaknuto je tokom ovog susreta.