Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, sa saradnicima, posjetio je danas Arhiv Tuzlanskog kantona (TK), gdje je s v.d. direktora te institucije Omerom Zulićem razgovarao o radu Arhiva u proteklom periodu, izazovima i iskušenjima s kojima se susretao, rezultatima koje je postigao u dosadašnjem radu, te projektima koje planira realizirati tokom 2024. godine.

Istaknuto je da je 2024. godina jubileja, kada Arhiv Tuzlanskog kantona obilježava 70 godina uspješnog rada.

Muftija Fazlović je čestitao spomenuti jubilej, istaknuvši značaj Arhiva kao ustanove koja uspješno i odgovorno čuva arhivsku građu kao kulturno naslijeđe. U tome je vidljiv angažman i svakodnevni rad direktora i zaposlenika.

Pohvalio je dosadašnji zapažene rezultate Arhiva TK, te je iskazao podršku Muftijstva tuzlanskog njegovom daljem razvoju.

Muftija Fazlović je zahvalio direktoru i uposlenicima na učešću u pripremi i realizaciji kolokvija o Šaban-ef. Hodžiću koji je dao veliki doprinos ustroju, razvoju i popularizaciji arhivske djelatnosti u Tuzli.

Tokom razgovora je istaknuto da je Arhiv Tuzlanskog kantona stabilna ustanova, koja ima jasne smjernice i programe rada, a posebno raduje činjenica da su menadžment i osnivač ove ustanove pokrenuli aktivnosti na izgradnji namjenskog objekta Arhiva TK.

Ovom prilikom je razgovarano o zajedničkoj promociji publikacije “Šerijatski sud Tuzla 1894-1946 godina“- analitički inventar, koju je ovom prilikom v.d. direktora Arhiva TK poklonio muftiji Fazloviću, saopćeno je iz Arhiva Tuzlanskog kantona.

Ovom susretu su prisustvovali dr. Sead Seljubac, prof. dr. Mensur Husić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog, dr. Ahmed Hatunić, direktora Behram-begove medrese, doc. dr. Šefko Sulejmanović, direktor Instituta za društvena i religijska istraživanja i Hatidža Fetahagić, član Upravnog odbora JU Arhiv Tuzlanskog kantona.