Udruženje “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”, Centar za postkonfliktna istraživanja i Memorijalni centar Srebrenica, u okviru porgrama obilježavanja 27. godišnjice od Genocida u Srebrenici, organizuju multimedijalni i edukativni projekt “Heroine Srebrenice”. Ovaj multidisciplinarni projekt uključuje produkciju umjetničke instalacije ,,Majčina maramaˮ i međunarodnu konferenciju u Srebrenici.

Instalacija ,,Majčina marama” će na simboličan način predstaviti marame i šalove Srebreničkih majki, sestara i supruga, žena širom BiH, regiona i svijeta. Instalacija će nakon izlaganja postati dio trajnih umjetničkih postavki u Memorijalnom centru Srebrenica.

Projekt su podržale uposlenice Muftijstva tuzlanskog a u narednim danima svoj doprinos će dati profesorice i učenice Behram-begove medrese, vjeroučiteljice, koordinatorice i saradnice odjela za brak i porodicu iz svih medžlisa na području Muftiluka tuzlanskog.

Džematlijke koje žele pokloniti svoju maramu za ovu instalaciju mogu to učiniti i putem odjela za brak i porodicu u medžlisima na području Muftijstva tuzlanskog.