U subotu, 26.06.2021. godine Medžlis Islamske zajednice Brčko organizirao je jednodnevni izlet u Sarajevo za najredovnije polaznike Kursa islama koji se dugi niz godina organizuje za učenike srednjih škola sa područja Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine.

Polaznici kursa predvođeni vjeroučiteljima Ramizom Joldićem, Behijom Kadušić i Nedimom Alićem, prvo su posjetili Tunel spasa u Sarajevu gdje im je domaćin bio Harun Hodžić. Nakon tunela učenici su se zaputili prema šehidskom mezarju Kovači gdje im se nakon učenja Fatihe kratko obratio vjeroučitelj Ramiz Joldić.
Učenici su posjetili i Žutu tabiju a zatim i Gazi Husrev-begovu biblioteku. Edin Lepenica je učenicima govorio o historiji Gazi Husrev-begove biblioteke i o književnom fondu kojim biblioteka raspolaže.

Iz biblioteke su učenici prešli u Gazi Husrev-begovu džamiju gdje im je domaćin, gosodin Abid Mujkić, najprije govorio o samom Gazi Husrev-begu koji je sagradio i uvakufio dosta objekata u Sarajevu, a među njima i Gazi Husrev-begovu džamiju. Učenici su mogli da čuju kratak historijat Begove džamije koja predstavlja jedno od najljepših djela islamske arhitekture u Bosni i Hercegovini.

Nakon što su završili obilazak Begove džamije usljedile su slobodne aktivnosti u sklopu kojih su učenici mogli da posjete i sarajevsku Vijećnicu i Trebevićku žičaru.