Svečano polaganje kamena temeljca za izgradnju Islamskog centra i džamije u džematu Donji Humci, Medžlis Islamske zajednice Čelić, održano je u nedjelju, 5. juna 2022. godine.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, izaslanik reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića, kazao je da se muslimani u Bosni i Hercegovini malo čemu raduju kao što se raduju svojim džamijama.

“Ovdje žive dobri muslimani, dobri domaćini, odgovorni roditelji koji u islamu podižu svoju djecu. Džamije su u našim srcima zbog našeg imana. Na taj način one povezuju muslimane ovdje u Bosni i Hercegovini ali nas povezuju i s muslimanima iz Kuvajta i cijelog svijeta. Želim istaći da ovaj narod ovdje, zajedno sa svojim imamima, glavnim imamom, predsjednikom, zaslužuje našu pažnju i pomoć“, poručio je muftija Fazlović te se zahvalio bratskom narodu Kuvajta na podršci u izgradnji ove i drugih džamija u našoj zemlji.

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini hafiz Senaid Zajimović je istakao kako se u okviru ovogodišnje manifestacije Dani vakufa otvaraju tek izgrađene džamije i počinje izgradnja novih objekata.

“To znači da priča o vakufima neće prestati isto kao što ni vakufi nikada neće nestati. Oni koji su rušili vakufe su nestali, otišli su u historiju, ali su vakufi preživjeli. Mi smo Zajednica koja, hvala Bogu, jedne projekte završava a nove počinje”, kazao je hafiz Zajimović.

Šejh Nebil el Avedi, predstavnik organizacije En-Nedžat, proučio je dovu pred polaganje kamena temeljca za ovu džamiju. U svome obraćanju on je istakao važnost džamije u islamu. Naglasio je da džamija nije samo mjesto za obavljanje ibadeta već je ona svjetionik znanja i morala. Šejh el Avedi se zahvalio Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini na kooperativnosti i izuzetnoj saradnji tokom realizacije zajedničkih projekata važnih za muslimane u našoj zemlji.

Posebno emotivno obraćanje imala je Ummu Muhamed koja je kazala kako će ona i njene sestre iz Kuvajta finansirati izgradnju ove džamije. Ona je izrazila sreću što je imala priliku da prisustvuje činu postavljanja kamena temeljca, te što je ovom prilikom upoznala džematlijke ovog džemata. Istakla je da je ovo njihov prvi susret a naredni će, ako Bog da, biti na dan otvaranja džamije.

Prisutnima su se obratili glavni imam Džemal-ef. Šadić, predsjednik Medžlisa Salih Karamović i džematski imam Belmin-ef. Mešanović, a svečanosti su prisustvovali džematlije ovog i drugih džemata Čelića.