Šesnaesta manifestacija “Dani porodičnih vrijednosti” održana je u četvrtak, 23. februara 2023. godine u Tuzli. Manifestaciju je organizirala Behram-begova medresa uz podršku Odjela za brak i porodicu Muftijstva tuzlanskog.

Programu koji je održan u velikoj sali BKC TK prisustvovali su muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, direktor Behram-begove medrese dr. Ahmed Hatunić, ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona dr. Ahmed Omerović te brojne gošće i gosti.

Muftija Fazlović je u svome obraćanju istakao da u svakom vremenu svaka generacija ima svoju odgovornost a ključna odgovornost jeste ona roditeljska. Porodica i vrijednost su u tako tijesnoj vezi da je iznimno važno da imamo jednu ovakvu manifestaciju koja to naglašava.

-Vrijednosti su ona dobra koja traju, za koja se opredjeljuje većina ljudi. Vrijednosti su univerzalna dobra. Niti ima porodice u punom sjaju bez vrijednosti, niti možemo vrijednosti sačuvati bez porodice. Nema teže dužnosti od dužnosti oca i majke. Nije lahko dijete odgojiti ali je to časno i za ovaj i za onaj svijet, kazao je muftija Fazlović, naglasivši da su naše porodice, hvala Bogu, još uvijek prepoznate kao uzorne porodice. I statistike o tome govore iako stalno odolijevamo raznovrsnim naletima i kušnjama.

-Moramo biti dostojni čuvari svojih porodica. Neka naše porodice ostanu u našim džematima, selima i gradovima, tvrđave morala. Neka bosanska porodica bude dvorac vrijednosti. To je ono najvrjednije što možemo dati svojoj  djeci i društvu. To će biti naš najvažniji resurs. Ne možemo se takmičiti na mnogim drugim poljima sa narodima koji su mnogobrojniji, sa državama koje nisu prolazile kroz kušnje kao ova naša dobra zemlja, ali možemo odgajati dostojno svoje potomstvo, na korist našem narodu, Bosni i Hercegovini i cijelom svijetu., poručio je Muftija. Pozvao je na više otvorenosti u porodicama, na više posjeta, susretanja i povezivanja.

-Otvorimo naše porodice jedni za druge. Neka u naše porodice češće dođu naši roditelji, braća i sestre, rodbina, komšije, imami, učitelji… Uskoro će nam ramazni-šerif i nadamo se da ćemo u ovom mjesecu biti više zajedno. Neka u našim kućama bude više iftara. Treba nam mnogo više prisnosti, bliskosti i zajedništva, kazao je muftija Fazlović te je naglasio da će misija Islamske zajednice na području Muftiluka tuzlanskog u narednom periodu biti obilježena otvaranjem vrata naših porodica. Pozvao je prisutne da se aktivno uključe u akciju „Otvorimo hiljade vrata“ u kojoj imami i džematlije obilaze svoje komšije, drage i bliske ljude, a posebno one koji su u potrebi.

Direktor Hatunić je istakao da je cilj manifestacije „Dani porodičnih vrijednosti“ promovirati porodicu a svake godine dodatno istaći i neku od porodičnih vrijednosti. Ove godine tema porodičnih vrijednosti su djeca, najveća blagodat i najveća odgovornost koju nam je Allah, dželle šanuhu, povjerio.

-Nastojimo probuditi u nama ono najbolje, one najljepše ljudske emocije: ljubav, poštovanje, solidarnost, samilost i saosjećanje. Želim nas sve pozvati da čuvamo temelje naših porodica i porodičnih vrijednosti a to ćemo najbolje činiti kroz čuvanje institucije braka jer je brak okosnica i temelj svake porodice. A porodica je temeljni kamen i osnova svakoga društva. Nastojmo da čuvamo sve svoje identitete i bdijmo nad svojim vrijednostima, kazao je direktor Hatunić.

Ovaj program već šesnaest godina podsjeća na vrijednosti koje porodicu drže na okupu, na pažnju prema roditeljima i rodbini, na zaboravljene tradicije našeg sijela, komšiluka, sofre, rodbinskih veza.

U programu su učestvovali Šejma Mehić-Svraka, učenici Zavoda za odgoj i obrazovanje djece sa smetnjama u psihičkom i fizičkom razvoju, članovi horske, recitatorske i dramske sekcije Behram-begove medrese te brojni mališani koji su svojim recitacijama dali doprinos ovom programu.