Gost sedamnaeste emisije Poruka vjere, poruka dobra, centralnog ramazanskog programa Televizije BIR, bio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica, Damir-ef. Peštalić.

– Srebrenički narod je jedini narod na svijetu koji je vratio život mjestu u kojem je počinjen genocid. Srebreničke majke prihvataju svakoga ko je dobronamjeran, a traže pravdu za ono što se dogodilo. To je jedan fenomen koji se kod nas premalo ističe – kazao je Damir-ef. Peštalić.

Stvarima moramo pristupati sistemski, poručio je, te istakao da greške koje su se dogodile možda se ne mogu ispraviti, ali da se posljedice mogu sanirati.

– Srebrenica nije mjesto koje će se koristiti u političke svrhe, Srebrenica mora biti mnogo više. Taj grad ne smije pripadati nikome, nijednoj stranci, ona mora biti iznad svega. Ona pripada svima nama i kada bismo je tako gledali, mogli bismo ići naprijed – rekao je Damir-ef.

PEŠTALIĆ B.JPG - Poruka vjere, poruka dobra - Damir-ef. Peštalić: Srebrenica kao naša crvena linija

Dodao je da je Srebrenica grad koji ima perspektivu i potrebna joj je adekvatna pomoć i sistemsko rješavanje problema. Potrebno je sačuvati našu djecu u Srebrenici, a da bismo ih sačuvali, poručio je, moramo im pružati nove prilike, nova radna mjesta i razvoj grada.

– Ako to ne uspijemo, tek tada smo izgubili – kazao je Peštalić.

Smatra da je važan dogovor, te je pozvao probosanske stranke da sjednu i dogovore se za korist našeg naroda.

– Moramo napraviti strategiju po kojoj ćemo djelovati, kako bismo došli do boljih rezultata – kazao je Peštalić, dodavši da je važno da našu nadu prenosimo na našu djecu.

Zaključio je da je borba za život u Srebrenici dugovječna i da se ona ne završava našom generacijom.

Cijela emisija dostupna je na YouTube kanalu BIR televizije.