Ramiz Salkić, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS i izaslanik Muftije tuzlanskog Muamer Zukić posjetili su u petak 7. januara 2022. godine Janju, nakon jučerašnje pucnjave ispred Atik džamije i verbalnog vrijeđanja Bošnjaka.

U Medžlisu Islamske zajednice Janja održao je sastanak kojem su prisustvovali glavni imam Omer-ef. Camić, predsjednik Medžlisa Husein Camić, potpredsjednik Skupštine Grada Bijeljina Mustafa Gradaščević, odbornik u Skupštini Grada Bijeljina Azem Aletović i predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Janja Mujo Bogaljević.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Janja hafiz Omer-ef. Camić ukazao je na značaj ove posjete i održanog sastanka.

“Ova posjeta ohrabrila je i nas i naše džematlije. S ovog skupa mi šaljemo apel svim našim džematlijama, sugrađanima, pozivajući ih na razum i strpljivost, pozivajući na osudu incidenta. Ostajemo opredijeljeni da nastavimo graditi suživot u miru”, kazao je glavni imam Omer-ef. Camić.

Stanovnici Janje očekuju od države Bosne i Hercegovine i njenih institucija da provedu adekvatnu istragu, kazne ekstremiste i osiguraju sigurno okruženje za život u ovom dijelu naše domovine, rekao je potpredsjednik Salkić.
“Od entitetskih vlasti očekujemo da prestanu širiti mržnju prema državi Bosni i Hercegovini, da prestanu diskriminirati, negirati identitet i postojanje Bošnjaka. Sve ove aktivnosti uz veličanje ratnih zločinaca i negiranje genocida doprinose širenju mržnje u javnom prostoru prema Bošnjacima u ovom dijelu Bosne i Hercegovine što za posljedicu ima ovakve incidente. Ohrabruje činjenica da je veliki broj sugrađana pravoslavaca iskazao podršku Medžlisu Islamske zajednice Janja i ogradio se od počinilaca ovog incidenta”, kazao je potpredsjednik Salkić.

U haremu Atik džamije razgovarano je s džematlijama Janje, koji su i ovog petka pohrlili da džuma-namaz obave u svojoj džamiji.