U ponedjeljak, 9. oktobra ove godine, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog dr. Mensur-ef. Husić posjetio je Edukativni centar Nova Kasaba koji pohađa 107 učenika koji vode borbu za bosanski jezik i nacionalnu grupu predmeta u manjem bosanskohecegovačkom entitetu.

Za vrijeme ove posjete dr. Husić je razgovarao sa koordinatoricom ”Edukativnog centra” Nedžadom Džanković i članovima Vijeća roditelja i nastavnicima centra. Njima je dr. Husić prenio selame muftije tuzlanskog dr. Vahid-ef. Fazlovića.

Koordinatorica Edukativnog centra je na sastanku upoznala prisustne sa radom Edukativnog centa, odvijanjem nastavnog procesa i angažmanom profesora. Sastanku su prisustvovali glavni imama MIZ Vlasenica Nurdin-ef. Grahić, predsjednik MIZ Bratunac Admir-ef. Velić i Mustafa-ef. Berbić, imama Musa-pašine džamije u Novoj Kasabi.

Ovom prilikom uručena je donacija Muftijstva tuzlanskog u školskoj opremi i materijalima potrebnim za odvijanje nastavnog procesa. 

Isti dan, dr. Mensur Husić i hfz. Izet-ef. Salkanović, glavni imam MIZ Zvornik, posjetili su Dnevni centar Emmaus u Zvorniku koji pohađa 78 učenika, a koji se nalazi u mektebu Zamlaz džamije u Zvorniku.

Muftijstvo tuzlansko i Medžlis IZ Zvornik pružaju podršku u radu Dnevnog centra. Ovom prilikom prezentirane su aktivnosti koje se realiziraju  u  Dnevnim centrima, a koje se realiziraju kroz individualni i grupni rad, kao što su: edukativno-kreativne radionice, likovno-literarne radionice, muzičko-ritmičke radionice, sportsko-rekreativne aktivnosti, kulturno-zabavne aktivnosti, pomoć djeci pri izradi domaćih zadataka i kursevi stranih jezika. Za vrijeme posjete razgovarano je o potrebama za dalji razvoj Dnevnog centra i širenja dijapazona aktivnosti.