Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović posjetio je u petak, 10. marta 2023. godine, Medžlis Islamske zajednice Bijeljina. Muftija Fazlović je u bijeljinskom džematu Glinje održao hutbu.

-Naši džemati su temelji Islamske zajednice a ovi džemati ovdje imaju posebnu vrijednost. Želim da vam iskažem veliko priznanje. Molim Allaha, dželle šanuhu, da primi vaš trud i zalog. Vrijeme prolazi, smjenjuju se dani. Protokom vremena približava nam se Ahiret, svijet u koji mi vjerujemo. Zato je važno kako živimo i kako popunjavamo svoj život. Zahvalni smo našim roditeljima koji su nas odgajali i podizali. Učimo na njihovom primjeru kako i mi moramo brinuti o svom potomstvu. Zahvalni smo našim institucijama, našoj Islamskoj zajednici, domovini Bosni i Hercegovini. Vi tu zahvalnost čvrsto nosite u svojim srcima i potvrđujete je iskazujući ljubav prema svom zavičaju, rodnoj grudi, avliji, kući… Jako sam zadovoljan kako naši džemati ovdje funkcioniraju. To su vaša djela i vaši odrazi, a u tome ste potpomognuti svojim medžlisom i cijelom Islamskom zajednicom. Zajednica ulaže u džemate, stalno osluškujemo i smatramo da uvijek može i više, ali nikada vas Islamska zajednica neće ostaviti, poručio je muftija Fazlović.

U drugom dijelu hutbe Muftija je govorio o važnosti ibadeta te je naglasio da smo u danima kada se pripremamo za dolazak mubarek mjeseca ramazana. Džemat nam pomaže da se održimo na putu dini-islama a mekteb nam pomaže da na tom putu održimo svoje potomstvo, poručio je muftija Fazlović. Muftija je ovom prilikom obišao mektepske prostorije u ovom džematu i razgovarao s džematlijama.

Džuma-namazu su prisustvovali glavni imami medžlisa Bijeljina i Janja Samir-ef. Camić i Omer-ef. Camić, imam džemata Glinje Šemso-ef. Ibranović te džematlije iz Glinja, Janje, Bijeljine, Ugljevika i drugih džemata.

Glavni imam Samir-ef. Camić je istakao da je ovo prva džamija koja je obnovljena na području Medžlisa IZ Bijeljina a otvorena je 2002. godine. Naglasio je da je ovo vrijedan džemat u kojem je dobro organiziran vjerski život.

U Bijeljini se muftija Fazlović sastao s članovima Izvršnog odbora ovog medžlisa te im je čestitao izbor u novi mandat i poželio uspjeh u radu. Posebno je istakao vrijedan rad predsjednika Izvršnog odbora Emira Muslija i njegov dugogodišnji hizmet Islamskoj zajednici.

Održan je i radni sastanak s imamima medžlisa Bijeljina i Janja. Imami su ovom prilikom predstavili vjerske i druge aktivnosti koje se realiziraju u džematima. Muftija je pohvalio rad imama, glavnih imama i predsjednika. Ovi medžlisi nemaju puno džemata ali ima puno aktivnosti. Posebno značajna je njihova izuzetna briga o djeci predškolskog i školskog uzrasta, mladima te očuvanju i unaprjeđenju vakufa.