Prema redovnom planu praćenja rada muallima i mekteba, komisija Muftijstva tuzlanskog je u subotu, 10. februara 2024. godine, posjetila mektebe u Medžlisu Islamske zajednice Kalesija.

Obavljen je uvid u rad muallima i mektepske pouke u deset mekteba (Vukovije Donje, Rainci Gornji, Miljanovci, Lipovice Centar, Caparde, Kikači, Rainci Donji, Međaš, Vukovije Gornje i Tojšići), nakon čega je održan sastanak s muallimima u tim mektebima.

Razgovarano je o mektepskoj nastavi, opremljenosti mekteba, te su izneseni i prijedlozi koji će muallimima pomoći i unaprijediti mektepsku pouku.

Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović je u svome obraćanju muallimima naglasio važnost mekteba u podučavanju naših najmlađih vjeri i njihovom duhovnom profiliranju.

– U vremenu velikih izazova posebno trebamo biti svjesni svoje misije u džematu i mektebu. Današnji uvid u rad muallima i mektepske pouke treba shvatiti kao našu zajedničku odgovornost i svojevrsnu podršku našim imamima u njihovoj misiji, kazao je muftija Fazlović, te je istakao podršku koju imamima u njihovom radu u mektebu i džematskim aktivnostima pružaju članovi džematskih odbora.

Komisiju Muftijstva tuzlanskog koja je izvršila uvid činili su: dr. Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski, dr. Mensur-ef. Husić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje i glavni imami hafiz Ahmed-ef. Huskanović, Smajo-ef. Mustafić, Zijad-ef. Vehabović, Salih-ef. Jusić, Sedin-ef. Karić, Sead-ef. Mrahorović, Asim-ef. Esmić i hafiz Izet-ef. Salkanović.

U pratnji članova komisije bili su glavni imam Medžlisa IZ Kalesija Muharem-ef. Mešanović, predsjednik Ibrahim Aljić i članovi Izvršnog odbora ovog medžlisa.