U skladu sa Planom nadzora mektepske pouke Muftijstva tuzlanskog, tokom januara i februara 2023. godine, izvršen je nadzor nad radom muallima u 33 mekteba u medžlisima Kladanj, Gračanica, Puračić, Janja, Odžak, Vlasenica, Zvornik i Živinice.

Kladanj, Gračanica i Puračić

U okviru posjete Medžlisu IZ Kladanj, u petak 17. februara 2023. godine, muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović je posjetio Mekteb za predškolski uzrast koji je nedavno pokrenut u ovom medžlisu a realizira se u prostorijama mekteba Hadim Ali-pašine džamije. Mekteb djeci nudi kvalitetan i zanimljiv sadržaj kroz igru i druge kreativne aktivnosti.

U subotu 18. februara muftija Fazlović je obišao mektebe u džematima Pribava i Hajdarevac, Medžlis IZ Gračanica, a 26. februara posjetio je mektebe Lukavac grad i Modrac na području Medžlisa IZ Puračić.

Muftija Fazlović je pohvalio vrijedan rad imama i polaznika mektepske pouke, te je naglasio važnost koju mekteb ima u životu djece. Poželio je polaznicima mektepske pouke mnogo uspjeha te da budu na ponos svojim roditeljima i domovini.

Janja

U subotu  21. januara izvršen je nadzor nad radom muallima u mektebima Atik džamije, Džedid džamije i Palutinske džamije na području MIZ Janja. Komisiju Muftijstva tuzlanskog koja je izvršila nadzor činili su: dr. Mensur-ef. Husić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje, dr. Sead Seljubac, stručni saradnik Muftijstva tuzlanskog i glavni imami MIZ Janja hafiz Omer-ef. Camić.

Isti dan, rukovodilac Mekteba za predškolski uzrast MIZ Janja Almedina Durgutović upoznala je članove komisije o aktivnostima koje se u ovom mektebu realiziraju sa djecom predškolskog uzrasta.

Odžak

U subotu 28. januara, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje dr. Mensur-ef. Husić  i  glavni imam Medžlisa IZ Odžak Safet-ef. Karahmetović izvršili su nadzor nad radom muallima Muje-ef. Zahirovića i muallime Indire Kusur u mektebima Medžlisa IZ Odžak.

Vlasenica

Dana, 4. februara 2023. godine, izvršen je nadzor nad radom muallima u mektebima na području Medžlisa IZ Vlasenica. Komisiju Muftijstva tuzlanskog činili su dr. Mensur-ef. Husić i glavni imami: Damir-ef. Peštalić, Muharem-ef. Mešanović, Elvir-ef. Hodžić i Asim-ef. Esmić.

Prema utvrđenom rasporedu posjetili su mektebe u džematima: Nova Kasaba, Pomol, Rovaši, Cerska (Gobelje) i Skugrići, te se neposredno upoznali sa radom muallima i polaznika mektepske pouke.

 Zvornik

U subotu 18. februara 2023. godine izvršen je nadzor nad radom muallima u mektebima na području Medžlisa IZ Zvornik. Komisiju su činili dr. Mensur-ef. Husić i glavni imami Zijad-ef. Vehabović, Omer-ef. Camić, Samir-ef. Camić, Sedin-ef. Karić, Damir-ef. Peštalić, Sead-ef. Mrahorović, Nurdin-ef. Grahić, Muharem-ef. Mešanović i Elvir-ef. Hodžić.

Članovi komisije posjetili su mektebe u džematima Gornji Križevići (punkt Striježevo), Jošanica, Kovačevići, Đulići, Selimovići, Kraljevići, Glumina, Divič, Vitinica (Gaj, Hanđelići).

Živinice

Nadzor nad radom muallima u mektebima na području Medžlisa IZ Živinice izvršen je u subotu, 25. februara 2023. godine. Komisiju Muftijstva tuzlanskog koja je izvršila nadzor činili su dr. Mensur-ef. Husić,  dr. Sead-ef. Seljubac, glavni imami  hfz. Ahmed-ef. Huskanović, Salih-ef. Jusić, Smajo-ef. Mustafić, Muharem-ef. Mešanović, Elvir-ef. Hodžić, i Sedin-ef. Karić.

Prema utvrđenom rasporedu posjetili su mektebe u džematima Priluk, Šerići, Gornje Dubrave, Višća-mekteb Litve, Tupković, Bašigovci Gornji-mekteb Trasa, Bašigovci Donji i Podgajevi.

Nakon posjete svim mektebima, članovi komisja su analizirali rada muallima te su dali upute, savjete i smjernice za unapređenje i kvalitetniji rad u budućnosti. Muftijstvo tuzlansko će nastaviti pratiti rad muallima u mektebima, realizaciju mjera unapređenja mektepske pouke koje su donijeli medžlisi, te realizaciju planova rada sa djecom predškolskog uzrasta.