U Vladi Federacije Bosne i Hercegovine danas je potpisan Ugovor za izgradnju silosa za potrebe Medžlisa Islamske zajednice Janja.

Ugovor su potpisali glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Janja hafiz Omer-ef. Camić i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.

Prema riječima glavnog imama Camića, riječ je o velikom i značajnom projektu.

– Ovo je generacijski projekat. S obzirom na to da je Janja poljoprivredni kraj, žalosno je da nije postojao objekat ovakve vrste. Dodijeljena sredstva će biti iskorištena za gradnju objekta na zemljištu koje je uvakufio Hasan Aletović. Početak radova očekujemo na proljeće, a trebalo bi da objekat bude kapaciteta 1.000 tona i sušara – izjavio je hafiz Camić.

Ministar Ramić je naglasio da je Medžlis Islamske zajednice Janja kroz razvojne projekte i rekultivaciju vakufa postao primjer kako se od vlastitog rada može sufinansirati rad Medžlisa.

– Znamo da svake godine dio svojih proizvoda doniraju javnim kuhinjama i porodicama u potrebi. Izgradnjom silosa i skladišta za poljoprivredne proizvode će im dodatno olakšati, a svoje proizvode će moći plasirati na tržište po najpovoljnijim uslovima za njih. Dobra saradnja sa Medžlisom Janja plod je nekoliko završenih važnih projekata i vjerujem da ćemo u narednom periodu ostvariti još bolju sardanju koja će pospješiti rad Medžlisa i povratnika u Janji. Uvijek nas obraduju projekti koji su od značaja za širu društvenu zajednicu i rado ih podržavamo – izjavio je Edin Ramić, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica.

Medžlis Islamske zajednice Janja dugi niz godina realizuje projekat unapređenja korištenja vakufske imovine u oblasti poljoprivrede.