Uzvišen je Onaj Koji kaže: Allah je zadovoljan prvim muslimanima, muhadžirima i ensarijama i svima onima koji ih slijede dobra djela čineći, a i oni su zadovoljni Njime; za njih je On pripremio džennetske bašče kroz koje će rijeke teći, i oni će vječno i zauvijek u njima boraviti. To je veliki uspjeh. (Et-Tevbe, 100) Neka je salavat i selam na poslanika Muhammeda, alejhisselam, njegovu časnu porodicu i na plemenite ashabe.

Danas ćemo se upoznati s jednim mladićem koji je najviše od svih ljudi fizički ličio na Poslanika, kojeg je Resulullah opisao kao predvodnika omladine u Džennetu, najstarijem sinu hazreti Alije i Fatime, onome kome je njegov djed, Poslanik, alejhisselam, kada se rodio, ezan na uho proučio, za njega lijepe dove Gospodaru upućivao, a s njim mnogo vremena provodio i veliku pažnju mu posvećivao.

Onome kome je otac Alija, radijallahu anhu, bio dao ime Harb (u smislu ratnika), a zatim ga Poslanik, alejhisselam, preimenovao u Hasan (u značenju dobrog i lijepog). Danas ćemo se upoznati s jednim unukom Allahovog Poslanika, miljenikom Allahova miljenika, Hasanom, sinom Alije ibn Ebi Taliba, radijallahu anhu.

Rođen je u Medini 15. ramazana, 3. godine po Hidžri. Odrastao je u kući plemenitih ashaba, uzoritih vjernika i supružnika.

Kroz svoju mladost, odrastanje i sazrijevanje imao je razne lijepe nadimke, a jedan se posebno izdvajao – Et-Tekijj (bogobojazni). Bio je posebno zapamćen po bogobojaznosti, prefinjenim manirima i činjenju dobra ljudima.

Ljubav njegovog djeda prema njemu je bila posebna priča, uživao je njegovu pažnju i brigu. Prenosi se da je Resulullah učio sljedeću dovu: „Gospodaru moj, ja ga doista volim, voli ga i Ti, i voli onoga ko njega voli.“ (Buhari, Muslim)

Još kao dječak, odrastajući sa Poslanikom pamtio je i prenosio hadise. Jedan od tih hadisa je sljedeća predaja: „Podučio me je Allahov Poslanik, alejhisselam, riječima koje ću govoriti tokom kunut-dove na vitr-namazu: ‘Gospodaru moj, uputi me na Pravi put zajedno s onima koje Si uputio, zaštiti me zajedno s onima koje Si zaštitio, providi mi zajedno s onima kojima Si providio, blagoslovi mi ono što Si mi dao i sačuvaj me zla od onoga što Si dosudio, jer samo Ti sudiš, a Tebi niko ne sudi. Ti ne ponižavaš onoga koga štitiš. Blagoslovljen i Uzvišen li Si, Gospodaru naš!'“ (Tirmizi, Ebu Davud)

Za njega historičari navode da je bio jedan od pravednih i uzoritih halifa. On je ujedinio islamski ummet u poznatoj godini koja se danas naziva āmul-džemaa. Poznat je bio po svojoj velikodušnosti, altruizmu i pomaganju drugih ljudi.

Preselio je na ahiret u 45. godini u svom rodnom kraju, gradu Medini.

Lekcije iz života hazreti Hasana

  1. Kada nekoga voliš, reci mu to

Od Poslanika, alejhisselam, se prenosi da je rekao: „Kada neko od vas zavoli svoga brata, neka mu to i kaže.” (Ahmed, Ebu Davud, Tirmizi)

Danas svako od nas ima nekog prijatelja kojeg voli. Ne trebamo se ustručavati da mu to kažemo, da te riječi djelima potvrdimo. Dobro čuvajte one koje volite, a posebno čuvajte one koji vole vas. To su vam dragocjeni prijatelji, braća i oslonci u životu.

Poslanik, alejhisselam, je volio Hasana, govorio je to i ponosio se svojom ljubavi, ali je učio i prelijepu dovu za njega. Stoga i mi, za one koje volimo, učimo Gospodaru dove, neka im Allah pomogne, uputi i sačuva svakog zla. Zapamti, kada god učiš dovu za nekog muslimana, časni meleki uče dove za tebe; činjenjem dobra drugima, zapravo sebi činimo dobro.

  1. Biraj riječi, vrijeme i mjesto

Ima li bezgrješnih ljudi? Nema, danas ne postoji osoba koja ne pravi greške i ne griješi. Umjetnost je poznavati način ispravljanja grešaka kod ljudi. Nije dovoljno detektovati grešku i na nju ukazivati, potrebno je birati mjesto i vrijeme, ali i način na koji ćemo ukazati na grešku kako bi naše ukazivanje urodilo plodom i dalo rezultat, te da bi bilo savjet i dobronamjerno prozivanje.

Poznata je priča o čovjeku koji nije baš najbolje uzimao abdest. Naime, dječaci Hasan i Husejn su prošli pored čovjeka koji nije uzimao abdest kako treba. Stoga su odlučili da ga poduče ispravnom načinu uzimanja abdesta, a da ga ne uvrijede. Tako su otišli do tog čovjeka, pretvarajući se da se svađaju. Onda je jedan od njih dvojice kazao čovjeku: ”Amidža, ovaj moj brat misli da ne uzimam abdest kako treba, pa pogledaj kako uzimam abdest.” Potom je uzeo abdest što je bolje mogao. Zatim je drugi kazao čovjeku: ”Amidža, pogledaj kako ja uzimam abdest.” Onda je i on uzeo abdest što je bolje mogao. Tako je čovjek shvatio gdje je griješio pri uzimanju abdesta, pa im je kazao: ”Obojica uzimate abdest kako treba, ja sam taj koji griješi.” Čovjek je popravio grešku, naučivši od unuka Allahovog Poslanika lijepu lekciju.

Sigurno ćete se naći u situaciji da neki vaš prijatelj griješi. Stavite se u poziciju da vi griješite, pa ga ispravite onako kako biste voljeli da vas ispravljaju.

Gospodaru naš, ne dopusti srcima našim da skrenu kada si nam već na Pravi put ukazao, i daruj nam Svoju milost; Ti si, uistinu, Onaj Koji mnogo daruje!  (Alu Imran, 8)

Amin!


Asmir-ef. Bekrić