U periodu 28-30. augusta 2021. godine realizovan je projekat “Upoznaj domovinu, domovinske zemlje i dijasporu” u okviru kojeg je Mreža mladih Muftijstva tuzlanskog ugostila koordinatore i članove Mreže mladih Muftijstva zeničkog.

Dr. Mensur-ef. Husić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog, otvorio je ovaj susret, te je tom prilikom istakao važnost susreta i upoznavanja mladih, njihovog uvezivanja i saradnje.

Projekat je delegiran od strane Uprave za vjerske poslove s ciljem zbližavanja mladih i povezivanja članova Mreže mladih s područja različitih muftiluka i mešihata, te upoznavanja domovine, kaže hafiz Abdullah Kapo, koordinator Mreže mladih Muftijstva tuzlanskog.

“Bilo nam je zadovoljstvo biti u ulozi domaćina i implementirati ovaj projekat. Nadam se da će se umrežavanje mladih nastaviti kroz ovakve i slične projekte”, ističe hafiz Kapo.

Predavanja o temama: Mladi pred izazovima savremenog doba, Islamska zajednica kičma Bošnjačkog naroda, Uloga religioznosti u očuvanju mentalnog zdravlja mladih, Metode motiviranja mladih i vođenja ka uspješnosti,
Bosanskohercegovačka porodica i genocid održali su: dr. Sead Seljubac, dr. Ahmed Hatunić, dr. Mevludin Hasanović, dr. Nermin Lapandić i dr. Midhat Čaušević. AVP radionicu vodili su hafiz Amir Hodžić i profesor Rijad Šestan.

“Mladi našeg muftijstva su oduševljeni sadržajima koji su organizirani te su sklopili mnoga prijateljstva. Uz nekoliko sjajnih edukativnih predavanja ove susrete obilježilo je prije svega prelijepo druženje, lijepa atmosfera i prijateljsko okruženje koje nije pokvarilo ni kišovito i prohladno vrijeme.”, kazao je Ahmed-ef. Hrustić, koordinator Mreže mladih Muftijstva zeničkog.

Mladi su tokom trodnevnog programa obišli kulturno-historijske znamenitosti i atraktivna mjesta u Tuzli, Srebreniku i Gradačcu. Također su dio programa proveli u BCC-u gdje su kroz kuglanje i druge zabavne sadržaje produbili svoje poznanstvo, a u sali Behram-begove medrese održali sportska nadmetanja.