Medžlis Islamske zajednice Tuzla prigodnim programom upriličenim u nedjelju 27. februara 2022. godine na Trgu slobode obilježio je Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Tradicionalno se aktivnost ovim povodom organizuje na najvećem tuzlanskom trgu. Polaznici tuzlanskih mekteba, muallimi, muallime, imami, roditelji i građani Tuzle zajedničkim defileom do spomen obilježja Kapija započeli su program. Na Kapiji su se svi učenjem Fatihe prisjetili ubijene mladosti Tuzle i šehida koji su svoje živote dali u odbrani jedine nam domovine.

Program je nastavljen na Trgu slobode gdje je prof. dr. Izet Šabotić, profesor na Odsjeku Historija na Filozofskom fakultetu u Tuzli, održao kraći historijski čas ističući značaj Bosne i Hercegovine kroz historiju, njenu opstojnost i borbu za nezavisnost koja je obnovljena prije 30 godina.

Prof. Šabotić je istakao niz historijskih činjenica koje Bosnu i Hercegovinu čine posebnom i drugačijom od svih susjednih zemalja, iskazujući nadu da će mlade generacije, i one koje će tek doći, njegovati i čuvati našu domovinu na najbolji način, te da će naša domovina i njena budućnost biti izvjesne.

Čestitku povodom Dana nezavisnosti svima uputio je glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović.

Učešće u ovogodišnjem programu uzele su članice Mreže mladih Medžlisa Tuzla, te polaznici mekteba Hadžijske, Svijetle i džamije Sepetari.

Program obilježavanja Dana nezavisnosti nastavlja se i drugim aktivnostima koje će biti upriličene u narednim danima.