U Novoj Kasabi nije pokrenuta škola, niti se odvija školska nastava, već je u toku realizacija Edukativnog programa, radi pružanja neophodniih znanja djeci povratnika Bošnjaka u Konjević Polju, Novoj Kasabi i drugim mjestima.

Fond “Bošnjaci” Sarajevo, kao nevladina organizacija za obrazovanje Bošnjaka, u svojim aktivnostima u proteklih trinaest godina djelovanja organizirao je veliki broj edukativnih i drugih programa, čiji je cilj pružanje svakovrsne pomoći povratnicima u svim dijelovima Bosne i Hercegovine. Fond je svoju pomoć naročito usmjerio u mjesta u Bosanskom Podrinju: Srebrenicu, Potočare, Zvornik, Bratunac, Konjević Polje i dr. Ta pomoć se sastoji u stipendiranju učenika i studenata, opremanju školskih prostora, doniranju opreme i učila, organiziranju kurseva itd.

U okviru svojih redovnih aktivnosti, Fond je u Novoj Kasabi, općina Vlasenica, u januaru ove godine pokrenuo Edukativni program za djecu osnovnoškolskog uzrasta. Sličan program je realiziran u Potočarima u 2011. godini.

Cilj Edukativnog programa je pružanje neophodnh znanja djeci povratnika Bošnjaka u Konjević Polju, Novoj Kasabi i obližnjim mjestima iz bosanskog jezika i književnosti, historije, matematike, islamske vjeronauke i drugih disciplina. Ovaj program u svojim sadržajima, u najvećoj mjeri, prati nastavne planove i programe za osnovne škole u Bosni i Hercegovini, jer je intencija Fonda pomoć djeci u savladavanju obaveznih obrazovnih sadržaja u njihovom školovanju. Dakle, Fond “Bošnjaci” nije u Novoj Kasabi pokrenuo školu, niti se u tome mjestu izvodi školska nastava, nego edukativni program za osnovce.

Veliku pomoć Fondu u realizaciji ovog programa pruža Medžlis Islamske zajednice Vlasenica, koji je u Novoj Kasabi besplatno ustupio svoj Centar za edukaciju. U realizaciji programa svoje usluge Fondu pružaju i brojni volonteri.

Šahin Kerla, direktor