Na ovome području živi oko 20.000 povratnika Bošnjaka, koji za osnovu svoje egzistencije imaju poljoprivredu. U strukturama vlasti i u javnom sektoru manje ih je od 1%

U utorak 15. jula 2014. godine je oganiziran iftar u Mektebskom centru Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina u centru toga semberskog grada. Iftar su organizirali Medžlis IZ-e Bijeljina i Muftijstvo tuzlansko.

Uz muftiju tuzlanskog, iftaru su prisustvovali potpredsjednik Narodne skupštine RS Ramiz Salkić, premijer Tuzlanskog kantona Bahrija Umihanić i ministar finansija u Vladi TK Miralem Nuhanović, poslanici u Skupštini Kantona Bajazit Jašarević i Salih Šabović, zastupnik u Skupštini Općine Ugljevik Nihad Redžić, Senija Bubić, glavni imam Medžlisa IZ-e Maglaj Izudin-ef. Kruško, te privrednici s područja Tuzlanskog kantona.

Domaćini iftara su bili glavni imam MIZ Bijeljina Samir-ef. Camić, predsjednik tog Medžlisa Emir Musli, glavni imam MIZ Janja Omer-ef. Camić i predsjednik MIZ-a Ahmet Gruhonjić, predsjednica bijeljinskog Merhameta Azra Medinić, te privrednici iz Bijeljine i Janje.

janja bijeljina 141

Ovaj susret je bio prilika da se gosti upoznaju sa situacijom u kojoj se nalaze povratnici u Semberiji. Istaknuto je da na ovome području živi oko 20.000 povratnika Bošnjaka, koji za osnovu svoje egzistencije imaju poljoprivredu. U strukturama vlasti i u javnom sektoru manje ih je od 1%. Nešto bolja situacija je u privatnom sektoru, što ne umanjuje podatak da je 95% Bošnjaka povratnika nezaposleno. Njihove povratničke muke olakšava dijaspora, koja ih pomaže.

Premijer Umihanić i gosti iz Tuzle iskazali su svoju podršku povratnicima i izrazili spremnost da pomognu u onim oblastima u kojima je to moguće. Teška ekonomska situacija i deficit u budžetu limitiraju te mogućnosti, ali postoje područja saradnje (poljoprivreda i zdravstvo, naprimjer) koja će se lahko i brzo unaprijediti i time pružiti konkretna pomoć povratnicima.

Domaćini su istaknuli da su im ovakve posjete važne, jer znaju da nisu sami i da će u svojoj borbi moći imati podršku prijatelja. A ta podrška im je još uvijek potrebna. 

janja bijeljina 140