Redovno mjesečno martovsko  predavanje  održano je u džematu KOC Tušanj-Slatina u četvrtak 3.marta tekuće godine.  Gost predavač bio je glavni imam MIZ Zvornik Haris ef. Mustajbašić.

Tema njegovog predavanja bila je „U susret Poslaniku s.a.v.s.“.

Prije samoga predavanja imam u džematu KOC Tušanj-Slatina, hafiz Saudin ef. Gobeljić, sa džematlijama je podijelio jednu mudrost. On je naglasio da su najvažnija dva dana u životu čovjeka dan rođenja i dan osvjedočenja.

– Dan osvjedočenja dožive samo oni koji spoznaju zbog čega su ovdje na dunjaluku – kazao je hafiz Gobeljić.

Šta bi nas bilo stid?

Gost predavač Haris ef. Mustajbašić istakao je u uvodu predavanja da muslimane stalno treba podsjećati na Poslanika, imajući u vidu da  muslimani s pravom smatraju da je Muhammed a.s. najviše zadužio čovječanstvo.

– Zamislimo samo da nam Muhammed a.s. dolazi u goste na tri dana. Šta bismo radili? Ustali da ga dočekamo i pozvali u kuću da nam bude gost, ili bismo se morali konsultovati sa ukućanima. Ili da zamislimo da smo kroz prozor primijetili da Muhammed a.s. dolazi našim vratima. Hoćemo li požuriti da ga dočekamo ili ćemo zaključati vrata dok svoje sobe uredimo. Zapitajmo se šta bi nas bilo stid da Muhammed a.s vidi kod nas. Da li je to odjeća, tv program koji gledamo ili nešto drugo  – rekao je efendija Mustajbašić.

Životne promjene

On je dodao da li bismo ta tri dana dok je Poslanik kod nas napravili neke promjene u svome životu.

– Da li bismo svoje ukućane ljepše dozivali, ili bismo otišli roditeljima da Poslanik vidi da se brinemo o njima. Da li bismo voljeli da Poslanik upozna nešeg najboljeg prijatelja ili ne. Da li bismo čitali hadise dok je Poslanik u našoj kući. Sve su ovo pitanja za razmišljanje svima nama – istakao je efendija Mustajbašić.

Na samom kraju predavanja on je svima savjetovao da svako od nas odmah bez odlaganja odluči da jednu stvar u svome životu promijeni na bolje. Da ispravi jednu svoju manu.

{gallery}0803160{/gallery}

Piše: Džanan Ribić / Fotografije: Eldin Mehmedović