Na Trgu slobode u Tuzli 30. marta 2022. godine upriličena je predrazamanska Večer ilahija i kasida u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Tuzla i Behram-begove medrese, a pod pokroviteljstvom Muftijstva tuzlanskog.

Programu na Trgu slobode koji je okupio impozantan broj posjetilaca prisustvovao je muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Tuzla prof. dr. Amir Karić, direktor Behram-begove medrese dr. Ahmed Hatunić, direktori institucija, muderisi, profesori, veliki broj građana Tuzle i susjednih gradova.

Razmazan i radost povodom njegov dolazak osjetili su se u svakoj minuti programa koji je bio satkan od ilahija, kasida, odabranih tekstova i drugih izvedbi koje izvodili učesnici programa.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović iskazao je radost zbog dolaska mubarek mjeseca ramazana, te je ovom prilikom uputio ramazansku čestitku.

“Kada god je naša radost velika i naša zahvalnost Gospodaru svjetova je velika. Zahvaljujemo se Uzvišenom Allahu na svekolikim blagodatima. U velikoj smo nadi da će Gospodar svjetova, posebno u mjesecu ramazanu, spustiti na sve nas obilje Svojih blagodati. Bit će to naša duboka duhovnost, pobožnost, sigurnost, mir i predanost Allahu, dž.š., našoj vjeri i vrijednostima. Upućujemo dovu Allahu, dž.š., da Kur’ani-kerim, Njegova riječ koja je došla u ramazani-šerifu ljudskom rodu, bude svjetlo našega uma, da post bude nur naših duša, da nam Allah, dž.š., podari slast u našim ibadetima, posebno u ibadetu namaza, i da tako ostane ako Bog da. Okupljeni smo ovdje večeras da ramazanskom mjesecu, prvaku među mjesecima otkako teče vrijeme, kažemo ehlen ve sehlen – dobro došao, i da svima vama kažemo ramazan šerif mubarek olsun!”

U programu Večeri ilahije i kasida učestvovali su hor Behram-begove medrese, hor Medžlisa Islamske zajednice Tuzla Gazi Turali-beg, hor VIS Merak Sapna, solisti Harun i Izudin Čamdžić, Sead i Idris Mrahorović, Imran Čokić, te naratori Irfan Kasumović i Merjema Đulović. Program su vodili Emina Muratović i Esmir Hasanović.

Predramazanska večer ilahija i kasida upriličena je uz podršku Grada Tuzla.