U Sarajevu je 28. marta održano predramazansko savjetovanje “Ramazanski sklad u porodici i solidarnost u zajednici”.

Savjetovanju je prisustvovao reisu-l-ulema dr. Husein-ef. Kavazović koji je u svome obraćanju, između ostalog, kazao:

“Smatram da je prvo i osnovno pitanje dostojanstva čovjeka. Zajednica mora posvetiti dužnu pažnju da svakom svom džematliji očuvamo njegovo dostojanstvo i da mu posvetimo dužnu pažnju. Bez tog pojedinca, bez našeg džematlije nema Zajednice. Njegovo dostojanstvo moramo čuvati, braniti, razvijati unutarnju slobodu unutar svakog pojedinca i unutar naše Zajednice.

Druga vrijednost na kojoj počiva naša Zajednica je sigurnost porodice utemeljena na ljubavi i poštovanju. Tema današnjeg predramazanog savjetovanja dotiče se i porodice. Sigurnost unutar porodice mora biti u prvom planu kada je u pitanju naša Zajednica i razvijanje povjerenja među članovima porodica. Zajednica na tome mora više raditi i mora u prvi plan postaviti porodicu kao takvu.

Treća vrijednost koja je veoma bitna za nas u Zajednici jeste solidarnost, sigurnost i odgovornost za narod i zajednicu u kojoj živimo i kojoj pripadamo. Naša društvena zajednica je okvir unutar koga živimo. Imamo odgovornost prema njoj. Imamo odgovornost za njenu sigurnost, imamo odgovornost za povjerenje među članovima zajednice. Mi danas, dakle, društvena zajednica u kojoj živimo proživljava određenu krizu i s aspekta povjerenja među članovima zajednice i s aspekta sigurnosti unutar zajednice, pa ako hoćete i s aspekta solidarnosti unutar same zajednice. Primjetna su raslojavanja u našem narodu, primjetna su raslojavanja u našoj zajednici, i to je ono što bismo kao Zajednica morali tragati za odgovorom kako i na koji način ove vrijednosti sačuvati u našem narodu i u našoj Zajednici,” poručio je reisu-l-ulema Kavazović.

Organizator savjetovanja je bila Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a prisutnima se obratio i direktor Uprave za vjerske poslove mr. Nusret ef. Abdibegović.

Ovom skupu je prisustvovao i muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, te glavni imami i direktori ustanova Islamske zajednice s područja Muftiluka tuzlanskog.

Na prvoj sesiji o ulozi Fakulteta islamskih nauka na polju islamske misije i solidarnosti govorio je prof. dr. Zuhdija Hasanović, dekan FIN-a. O organizaciji vjerskog života u ramazanu na područjima mešihata i muftijstava govoroo je prof. dr. Nedžad Grabus, muftija ljubljanski. Na temu “Ramazan u medžlisu ili medžlis u ramazanu” izlaganje je imao Izet ef. Čamdžić, glavni imam Medžlisa IZ Zavidovići, nakon čega je uslijedila diskusija u kojoj su učešće uzeli prisutni glavni imami i muftije. Druga sesija savjetovanja sastojala se iz dva tematska obraćanja dr. Safije Malkić koja je govorila o ramazanu kao vremenu za afirmaciju porodičnih vrijednosti, te mr. Mehe ef. Šljive koji je govorio na temu medijskog predstavljanja ramazana.

(www.preporod.com/Muftijstvo tuzlansko)