Predsjednik Saveza logoraša Bosne i Hercegovine Jasmin Mešković posjetio je u srijedu 27. septembra Vahid-ef. Fazlovića, muftiju tuzlanskog.

Mešković je muftiju upoznao sa dosadašnjim aktivnostima Saveza, kao i planovima za naredni period. Istakao je da su tokom dosadašnjeg rada Saveza priređene veoma značajne publikacije i knjige, snimljeno je pet dokumentarnih filmova, a Savez je uključen i u aktivnosti traženja nestalih osoba, otkrivanja masovnih grobnica i saradnje sa Haškim tribunalom i ostalim sudovima u zemlji i inozemstvu.

Tokom ovog susreta muftija Fazlović i predsjednik Mešković istakli su važnost prikupljanja i čuvanja dokumenata o ratnim zločinima s obzirom na sve veću vremensku distancu, ali i činjenicu da je od 1996. godine do danas umrla skoro četvrtina logoraša. S tim u vezi, jedan od važnih projekata Saveza je i „Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995” u Sarajevu, koji posjeduje veoma bogatu zbirku eksponata i svojim posjetiteljima nudi multidisciplinarni pristup upoznavanju i istraživanju događaja tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Naglašen je i značaj saradnje Saveza i Muftijstva tuzlanskog i njegovih medžlisa u godišnjim aktivnostima obilježavanja sjećanja na stradanje logoraša na ovom području.