U srijedu 1. 10. 2014. godine u Džamiji Kralja Abdullaha u Tuzli predstavljena su izdanja Centra za dijalog – Vesatijja Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Promocija je organizirana za imame Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

Riječi dobrodošlice uputio je glavni imam MIZ Tuzla hfz. Ahmed-ef. Huskanović, a promotori ovih izdanja bili su pomoćnik muftije tuzlanskog Sead-ef. Seljubac, direktor Centra za dijalog – VesatijjaSenad-ef.  Ćeman i direktor Behram-begove medrese AhmedHatunić.

Na promociji su predstavljeni sljedeći naslovi: Uloga islama u jačanju svjetskog mira, Vesatijja – srednji islamski put, Vizija i misija Međunarodnog Centra za srednji islamski put u Kuvajtu, Muslimani i drugi, Ustanova fetve u globaliziranom svijetu, Srednji islamski put: društvene implikacije, Džihad: vrste i implikacije, Zajednica srednjeg puta: teorija i praksa islamske umjerenosti (knjga 1 i knjiga 2), Odnosi između muslimana i nemuslimana: razmišljanja o nekim kur’anskim tekstovima.

vesatija 141

Direktor Centra za dijalog–Vesatijja mr. Senad-ef. Ćeman prisutne je podsjetio da jedna od osnovnih karakteristika Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini istrajavanje na pravom putu kroz dijalog sa drugima i umjerenost u tumačenju i primjeni islama. U Bosni i Hercegovini se srednji put islama podrazumijevao do te mjere da se o njemu čak nije ni pričalo, ni pisalo. Umjerenost u vjeri se jednostavno živjela. Međutim, kako je rekao, stanje se unekoliko promijenilo – u svijetu i kod nas. Pojavila su se nova tumačenja islama u kojima uglavnom nema prostora za neistomišljenike. Svoju odgovornost i ozbiljno bavljenje ovim pitanjem Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini pokazala je i osnivanjem Centra za dijalog – Vesatijja, nastojeći time doprinijeti različitosti bogatstva i raznovrsnosti, a ne različitosti sukoba i sporenja. Islamska zajednica koncept srednjeg islamskog puta, sadržanog u pojmu vesatijja vidi kao najprihvatljiviji okvir za dijalog, kako onaj međureligijski tako i onaj međumuslimanski.

U prvoj godini rada Centar za dijalog–Vesatijja uložio je veliki napor u pripremanju literature o principima islamske umjerenosti vesatijje, tako da sada na bosanskom jeziku možemo čitati studije poznatih islamskih učenjaka o mjerljivim ciljevima vesatijje.

Za posebno važan doprinos i podršku ovom projektu, direktor Ćeman, posebnu zahvalnost, pored timovima prevodilaca i urednika iz Bosne i Hercegovine, uputio je Ministarstvu vakufa Države Kuvajt, koje je sa Rijasetom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini potpisalo Memorandum o saradnji u oblasti promoviranja ideje islamske umjerenosti vesatijje.

Imamima Medžlisa Islamske zajednice Tuzla podijeljeno je 32 kompleta ovih izdanja.

vesatija 140