U prepunom Domu kulture u Bratuncu, u subotu 22.2.2020. godine, premijerno je prikazan spot za kasidu “Veljaci”, koju izvodi bratunački hor “Đulistan”. Kasida govori o Memorijalnom centru Veljaci, gdje je ukopano preko 300 Bratunčana koji su ubijeni u zločinima počinjenim 1992. godine.

Ovom događaju su prisustvovali muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ramiz Salkić, glavni imami medžlisa Bratunac i Srebrenica Elvir-ef. Hodžić i Damir-ef. Peštalić, imami, predstavnici Bošnjaka u lokalnoj vlasti i gosti iz nekoliko gradova Bosne i Hercegovine.

U svome obraćanju muftija Vahid-ef. Fazlović se zahvalio Medžlisu Islamske zajednice Bratunac na podršci koju pruža aktivnostima Bošnjakinja, na duhovnom i kulturnom planu, o čemu svjedoči i program koji je okupio veliki broj Bošnjaka.

“Ovo je dokaz vaše čvrste ukorijenjenosti u svom podrinjskom zavičaju i primjer vaše privrženosti temeljnim vrijednostima našeg naroda, a to su vjera i domovina. I u ovoj prilici ćemo istaći našu težnju da svaki stanovnik ove lijepe zemlje živi u slobodi i sigurnosti kako smo to učili od najboljih generacija prije nas”, poručio je muftija Fazlović.

Učešće u programu imali su horovi i solisti iz Velike Kladuše, Gradačca i Janje, a predstavio se i hor “Đulistan” koji je osnovan u februaru 2018. godine pri Odjelu za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Bratunac. Kako su istakle članice hora, želja im je da i na ovaj način čuvaju tradiciju Bošnjaka u Bratuncu i Podrinju. Veliku podršku u organizaciji ovog programa dali su Odjel za brak i porodicu MIZ Bratunac i Odjela za brak i porodicu Muftijstva tuzlanskog, o čijem radu brigu vode Hiba Ramić i Hasiba Saračević.