U Medini je u periodu od 1. do 2. novembra 2021. godine organizirana Generalna skupština Instituta za standardizaciju i mjeriteljstvo (SMIIC) Organizacije islamske kooperacije (OIC).

Generalnoj skupštini, šesnaestoj po redu, prisustvuju predstavnici državnih tijela iz oblasti halal standardizacije i akreditacije zemalja OIC, te pridružene članice Bosna i Hercegovina, Tajland i Rusija.

U saradnji sa Institutom za standardizaciju BiH, Agencija za certificiranje halal kvalitete je predstavnik BiH iz oblasti halal standardizacije na međunarodnom nivou. Sastanku Generalne skupštine prisustvovali su direktor Agencije, mr. Damir Alihodžić i Nermin Hadžić, iz odjela za marketing i odnose s javnošću.

Na Generalnoj skupštini prezentiran je i usvojen finansijski izvještaj, izvještaji o radu SMIIC za 2021. godinu i budžet za 2022. godinu. Također, na Skupštini su prezentirane aktivnosti Vijeća za standardizaciju, Vijeća za mjeriteljstvo, Vijeća za akreditaciju i SMIIC komiteta za standarde za ocjenu usklađenosti. Prezentirani su izrađeni i usvojeni standardi OIC/SMIIC 18:2021 – Halal Quality Management System i OIC/SMIIC 22:2021 Halal Edible Gelatin – Requirements and Test Methods u čijoj izradi je učestvovala Agencija za certificiranje halal kvalitete.

Izabrani su novi članovi Upravnog odbora Instituta za standardizaciju i mjeriteljstvo OIC. Pored ovoga, na poziciju generalnog sekretara SMIIC, ponovo je izabran gospodin Ihsan Ovut, koji će u naredne 3. godine vršiti ovu dužnost. Naredna Generalna skupština SMIIC OIC bit će održana 22. novembra 2023. godine u Istanbulu.

Bosna i Hercegovina je jedna od najaktivnijih članica u radu SMIIC-a gdje aktivno učestvuje u radu i pruža doprinos u izradi novih propisa I standarda u oblasti halala.

Predstavnici Agencije su održali I nekoliko značajnih sastanaka sa predstavnicima državnih institucija iz Saudijske Arabije, Turske, Tajlanda, Uzbekistana, Indonezije, …

Cilj ovih sastanaka je bio unapređenje saradnje u oblasti halala i izvoza halal certificiranih proizvoda iz Bosne i Hercegovine na ova tržišta te dolaska turista iz ovih zemalja.