U četvrtak, 19.5.2022. godine u JUOŠ „Hasan Kikić“ Gračanica za učenike devetih razreda održano je predavanje o štetnosti upotrebe droga. Predavanje za maturante održali su predstavnici Centra za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama (CROPS) iz Smoluće, Lukavac.

O samom Centru, njegovoj misiji, načinu funkcionisanja i svemu onome što rade učenike je upoznala Anela Osmić, pedagog u CROPS-u. Ona je učenicima govorila o štetnosti droga te posljedicama koje ostavljaju, ne samo na konzumente, nego i na njihove porodice, prijatelje i društvenu zajednicu. Učenicima su se obratili i štićenici Centra Mirza i Fikret koji su podijelili svoje teške priče o putu koji su prošli i koji ih je, na kraju i doveo do Centra.

Javna ustanova Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama (JU CROPS) osnovan je 24. avgusta 2004. godine. Osnivač je Islamska zajednica u BiH.  Od 2013. godine ustanova, odlukom Skupštine Tuzlanskog kantona postaje Javna ustanova. Predavanje je organizovao aktiv nastavnika islamske vjeronauke ove škole.