U periodu od 20. do 22. februara ove godine Behram-begovu medresu i Muftijstvo tuzlansko su posjetili predstavnici nekoliko turskih obrazovnih i dobrotvornih organizacija.

Članove ove delegacije su predvodili Hüseyin AYDOĞDU, direktor Odjela za obrazovanje istanbulske općine Sancak Tepe, te njegov kolega Süleyman GÖKÇİMEN, direktor odjela za obrazovanje istanbulske općine Umraniye, te predstavnici fondacija IHYA DER i Zemin Vakfi, koje su predvodili Harun Budaklar i Ozcan Yeniay.

U prvom danu posjete, s gostima su se susreli predstavnici Behram-begove medrese, na čelu s direktorom Ahmedom Hatunićem, i muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović. Goste su upoznali s radom Medrese, s budućim planovima i ciljevima, te s organizacijom vjerskog života u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Istoga dana gosti su s direktorom Hatunićem posjetili Građevinsko-geodetsku školu, gdje su ih dočekali direktor Mevludin Ferhatović sa saradnicima. Direktor Ferhatović je upoznao goste s programom rada škole, smjerovima i zanimanjima koje učenici pohađaju, te s teškoćama u radu s kojima se susreću. Posebno su istakli problem fiskulturne sale, koja je dijelom izgorjela u nedavnom požaru. Gosti iz Turske su nakon obilaska kompleksa škole, obećali da će uložiti napore da povežu ovu školu sa sličnom u navedenim istanbulskim općinama, kako bi zajedničkim projektima i saradnjom doprinijeli poboljšanju uslova rada ove tuzlanske srednje škole.

U subotu su gosti iz Turske i predstavnici Medrese obišli Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa psihičkim i tjelesnim teškoćama u razvoju Tuzla, gdje ih je dočekao direktor ove ustanove Damir Muratović, sa svojim saradnicima. Direktor Muratović je pojasnio status ove javne ustanove, kategorije učenika koje se u njoj školuju i teškoće u radu s kojima se susreću. U prijatnom i iskrenom razgovoru, gosti iz Turske su obećali da će povezati Zavod sa sličnom školom u Istanbulu. U toku posjete Zavodu, delegaciji iz Turske su se priključili i predstavnici Turskog omladinskog vakufa (TUGVA), na čelu s direktorom Ismailom Emanetom.

U protokolu posjete ove delegacije, bila je i posjeta Kulturno-obrazovnom centru Tušanj i Islamskom centru u Lukavcu, koji je u izgradnji. Gostima su predstavljena oba ova projekta, a oni su pokazali spremnost da podrže njihovu realizaciju.

Ova posjeta je nastavak dobre saradnje koju Behram-begova medresa ima s institucijama i organizacijama u Istanbulu. Već ranije se Medresa pobratimila sa medresom Aziz Bajraktar u istanbulskoj općini Sancak Tepe i dugo godina već sarađuje s organizacijama Ihya Der i Zemin vakfi.

{gallery}2402150{/gallery}