Delegacija turske humanitarne organizacije IHH (Insani Yardım Vakfı), koja ovih dana boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, posjetila je 19. augusta ove godine muftiju tuzlanskog Vahid-ef. Fazlovića. Goste je predvodio Hasan Aynuci, podpredsjednik IHH i koordinator za međunarodne odnose.

 

Susretu su prisustvovali i Emre Kaya, koordinator IHH za Bliski istok, Munevver Huseyin, koordinator IHH za južnu Aziju, Hamzalija Okanović, direktor MFS EMMAUS sa svojim saradnicima i Ahmed Hatunić, direktor Behram-begove medrese u Tuzli.

Tokom ovog susreta istaknut je značaj brojnih aktivnosti koje ova humanitarna organizacija realizira širom svijeta. Posebno je naglašena važnost akcije prikupljanja brašna i drugih prehrambenih artikala za pomoć narodu Sirije, a koja je organizirana u svim džematima na području Muftijstva tuzlanskog. Kroz ovu akciju prikupljeno je preko 500 tona brašna koje je posredstvom EMMAUS-a i IHH dopremljeno sirijskim izbjeglicama, koje svakodnevno ovise o tuđoj pomoći. Naglašeno je da će se akcija u narednom periodu provesti i drugim dijelovima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Inače, turska humanitarna organizacija IHH osnovana je 1992. godine s ciljem prikupljanja pomoći bosanskohercegovačkim muslimanima. Danas oni svoje urede imaju u cijelom svijetu. Posebnu pažnju poklanjaju zbrinjavanju sirijskih izbjeglica, koje već šestu godinu prolaze kroz ratne strahote. Njihov domaćin u BiH je HO MFS EMMAUS iz Doboj Istoka, koja im je i partnerska organizacija.