U nedjelju 6.5.2018. godine, u posjeti Medžlisu Islamske zajednice Orašje je boravio premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine g. Fadil Novalić, zajedno s ministrom Ministarstva unutrašnjih poslova F BiH g. Aljošom Čamparom.

Goste su primili članovi Izvršnog odbora Medžlisa IZ Orašje na čelu s predsjednikom dr.sc. Mirsadom Arnautalićem i glavnim imamom Salim-ef. Kanlićem. Glavni imam je goste upoznao s vjerskim životom na ovom području, kao i s svojim radom u proteklom periodu, posebno se osvrnuvši na period Agresije na BiH kada je bio jedini imam u Bosanskoj Posavini i ovom dijelu Bosne.

Predsjednik dr. Arnautalić je prisutnima iznio projekte koji su do sada realizirani na području ovoga Medžlisa kao i planove budućeg djelovanja. Premijer i ministar su također upoznati s stanjem naroda na ovome području, problematikom radnih mjesta, odlaska mladih i drugim aktualnim pitanjima, gdje su iskazali svoje interesovanje i ponudili svoju pomoć.

 Upriličeno je polaganje cvijeća na spomenike u  gradskom parku gdje su prisutni učenjem Fatihe iskazali poštovanje svim poginulim šehidima i borcima u Orašju. Na kraju posjete gosti su imali priliku obići vakufske parcele, gdje je izgrađena jedna od najmodernijih solarnih elektrana, kao i zasade na plantaži bobičastog voća koja je urađena prema najmodernijim standardima koji se zahtijevaju. Ovim primjerom investiranja privatno-javnog partnerstva se šalje poruka da je neophodno razvijati projekte na oplemenjivanju vakufske imovine i njenom ekonomskom osnaživanju, a što u globalu predstavlja dobrobit za cjelokupnu zajednicu.